Συμφωνία για επιστροφή των Ροχίνγκια μεταξύ Μπαγκλαντές - Μιανμάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι η επιστροφή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ωστόσο έχουν εκφράσει έντονα την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των ανθρώπων και την αναγκαστική επιστροφή τους, αν δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια τους

Οι Ροχίνγκια εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν διωγμούς απ' το καθεστώς της Μιανμάρ. Η Διεθνής Αμνηστία τους χαρακτήρισε θύματα «απαρτχάιντ» σε «μια φυλακή με ανοικτό ουρανό», ενώ ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ μιλούν για εθνοκάθαρση σε βάρος τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές έκανε λόγο για ένα «πρώτο βήμα», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μιανμάρ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί «το συντομότερο δυνατό».

Οι συνθήκες όμως επιστροφής τους στη Μιανμάρ, ο στρατός της οποίας έχει εξαπολύσει βίαιους διωγμούς εναντίον τους, παραμένουν θολές και πολλοί Ροχίνγκια είναι τρομοκρατημένοι στη σκέψη του να γυρίσουν πίσω.

«Είναι εντελώς πρώιμο να μιλάμε για επιστροφές όταν εκατοντάδες Ροχίνγκια συνεχίζουν να υφίστανται διώξεις και να φτάνουν στο Μπαγκλαντές σχεδόν σε καθημερινή βάση» σχολίασε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαιτέρως η Διεθνής Αμνηστία για τους Πρόσφυγες, έχουν παρακαμφθεί εντελώς απ' αυτή τη διαδικασία».

Με πληροφορίες από BBC


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!