Η αντίθετη πορεία ομολόγων και μετοχών

Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων αναφοράς έπεσαν κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009 (δηλαδή οι τιμές τους σημείωσαν άνοδο), καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει το αποκαλούμενο και «swap των 20 ομολόγων του PSI», ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να μειωθεί το spread το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 2,27%, καθώς οι πιέσεις στις τράπεζες συνεχίζονται απόρροια των εκτιμήσεων της αγοράς ότι ενδεχομένως να χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις.


Παράλληλα η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στις 11:00 σήμερα το βράδυ (ώρα κεντρικής Ευρώπης) Ευρώπης, όπου ενδεχομένως να υπάρξουν ανακατατάξεις.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οδήγησε την 10ετία κάτω του 5%, στο 4,97%, ενώ σύμφωνα η απόδοση του 5ετούς τίτλου βρέθηκε στην περιοχή του 4,1% και του 2ετούς στο 2,96%.

Η ανταλλαγή (swap) της σειράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων που δημιουργήθηκαν με το PSI, αφορά στη σύμπτυξη των 20 εκδόσεων ομολόγων χαμηλής ρευστότητας (περίπου €1,5 - 2 δις, η καθεμία), των οποίων οι λήξεις εκτείνονται από το 2023 έως το 2042, σε 4 με 5, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Σκοπός είναι η καμπύλη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων να έχει μια πιο φυσιολογική μορφή, καθώς και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά τους.
Το σύνολο αυτής της ανταλλαγής ανέρχεται σε περίπου €30δις.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!