Διπλό χτύπημα στον Ερντογάν

Ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει ακόμη προσδιορίσει επακριβώς, όπως άλλωστε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, την ακριβή ημερομηνία επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, πράγμα ασυνήθιστο στις πάγιες διπλωματικές διαδικασίες, ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το μεσημέρι, ζήτησε τη δίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προηγουμένως είχε αποκαλύψει πως μέλη της οικογενείας του Τούρκου προέδρου έστελναν εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ σε ειδικό λογαριασμό σε εταιρεία off shore στη νήσο Μαν. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όλα αυτά είναι υποβολιμιαία και πως αποτελούν ύβρη για την Τουρκία και κάλεσε τον εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας στη δίκη που διεξάγεται στην Αμερική για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος και παράνομης διακίνησης χρυσού, λαθρεμπορία, παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ στο Ιράν καθώς και παράνομη διακίνηση πετρελαίου από τις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε πως ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Ιρανός αλλά τουρκικής καταγωγής, Ρεζά Ζαράμπ, βρίσκεται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Η δήλωση του εισαγγελέα σημαίνει ότι ο βασικός κατηγορούμενος "άνοιξε τα χαρτιά του" και έδωσε όλες τις πληροφορίες στους Αμερικανούς, οι οποίες εμπλέκουν την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν, τον ίδιο τον Ερντογάν, τουλάχιστον 4 υπουργούς του, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της υπό κρατικό έλεγχο Halc Bank καθώς και τον αρχηγό της ΜΙΤ στο περίφημο σκάνδαλο "Κουτιά για παπούτσια", που ξέσπασε πριν από μερικά χρόνια στην Τουρκία.



Η τροπή της υπόθεσης στα αμερικανικά δικαστήρια κρίνεται ως εξαιρετικά δυσμενής για τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού αναμένεται να εξεταστούν μέσα στους 2 επόμενους μήνες, 1000 περίπου ντοκουμέντα με οπτικοακουστικό υλικό, στα οποία φαίνονται μέλη της οικογενείας Ερντογάν και υπουργοί του να συναλλάσσονται παρανόμως, παραγγέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια σε κούτες από παπούτσια.
Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν AKP, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη δίκη που διεξάγεται στη Αμερική, ως ταυτόχρονα χτυπήματα του εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!