Τα «δίδυμα» του δεύτερου γύρου

Ωρα μηδέν για τις κάλπες στην Κεντροαριστερά, όμως ο ηγέτης του νέου φορέα -αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή στις προβλέψεις- θα αναδειχτεί την άλλη Κυριακή στον β’ γύρο. Οι αυριανές εκλογές αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου, η οποία σε καθοριστικό βαθμό θα κριθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Οσο υψηλότερη είναι η προσέλευση, τόσο ενισχύεται η δυναμική της πρωτοβουλίας. Στο σενάριο μικρής ανταπόκρισης του κόσμου τα σύννεφα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Το αμέσως επόμενο στοίχημα αφορά την ενότητα, για την οποία -προς το παρόν- άπαντες δεσμεύονται ότι θα διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού.

Από τους εννέα διεκδικητές της αρχηγίας δύο είναι εκείνοι που θα περάσουν στον «τελικό» και θα παραλάβουν τα «κλειδιά» της νέας παράταξης.

Οι εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο για κούρσα ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους, «χρίζοντας» φαβορί τη Φώφη Γεννηματά. Εφόσον τα προγνωστικά επαληθευτούν, για τη δεύτερη θέση στον «τελικό» της 19ης Νοεμβρίου θα κονταροχτυπηθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Τη δική τους μάχη θα δώσουν φυσικά οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι μαζί με όσους αποκλειστούν από τη συνέχεια θα καταστούν περιζήτητοι σύμμαχοι στην επαναληπτική διαδικασία.

Υπό το πρίσμα αυτό η προσεχής εβδομάδα συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον συσχετισμό δυνάμεων και τις ισορροπίες εν όψει του β΄ γύρου. Την Τετάρτη ή την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί και το τρίτο ντιμπέιτ με τους δύο φιναλίστ, σε μια αναμέτρηση όχι μόνο για τις εντυπώσεις...

Αν λάβουμε ως δεδομένη την πρωτιά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα πιθανά δίδυμα που θα προκύψουν είναι τα εξής:

Πρόκειται για το ζευγάρι που θα μετατρέψει τις δεύτερες και κρισιμότερες εκλογές σε «ενδοπασοκικό εμφύλιο», αφού αμφότεροι έχουν την ταμπέλα του κομματικού υποψήφιου με κύρια εκλογική δεξαμενή τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το σενάριο η μάχη μπορεί να λάβει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης με διπλό κίνδυνο: αφενός να προκαλέσει «τραύματα» στον δρόμο για την επόμενη ημέρα του φορέα, αν το αποτέλεσμα κριθεί στο νήμα. Αφετέρου να αφήσει ασυγκίνητο το ευρύτερο κεντροαριστερό κοινό, που θα θεωρήσει την εξέλιξη «εσωτερική υπόθεση».

Η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στο πρόβλημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αφού ο ανθυποψήφιός της δεν είναι βουλευτής και ο κ. Ανδρουλάκης θα προτάξει την ανάγκη «αλλαγής γενιάς και κουλτούρας». Πιο κοντά στον Κρητικό ευρωβουλευτή δείχνει να είναι ο Γ. Μανιάτης.

Στην περίπτωση αυτή την ηγεσία θα διεκδικήσουν οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων του χώρου, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Η αντιπαράθεση θα είναι περισσότερο καθαρή, υπό την έννοια ότι θα διασταυρωθούν οι υποψήφιοι με τις πιο αντιτιθέμενες πολιτικές θέσεις.

Η κ. Γεννηματά θεωρείται κλασική εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατικής άποψης, κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και βλέπει το κόμμα της ως τον κορμό του νέου φορέα. Στον αντίποδα, ο κ. Θεοδωράκης τηρεί πιο φιλελεύθερη στάση, είναι υπό προϋποθέσεις εγγύτερα σε ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με τον Κ. Μητσοτάκη και δεν αποδέχεται τον όρο Κεντροαριστερά.

Πάντως και οι δύο τους έχουν ως κοινό τόπο τη μη διάλυση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, συμφωνία που ίσως παίξει ρόλο αν ο κ. Θεοδωράκης μείνει εκτός β’ γύρου...

Το εν λόγω δίδυμο έχει τα φόντα να συγκεντρώσει στοιχεία μιας απρόβλεπτης αναμέτρησης. Και οι δύο μονομάχοι είναι ιδιαίτερα έμπειροι από εκλογικές μάχες και διαθέτουν ισχυρά επιτελεία.

Ο Γιώργος Καμίνης, αν και μέχρι πρότινος προέβαλε το γεγονός ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα, διέκρινε έγκαιρα ότι, για να έχει ελπίδες επικράτησης, πρέπει να προσελκύσει μια ισχυρή μερίδα της βάσης της Χαριλάου Τρικούπη.

Για τον λόγο αυτό μεγάλο μέρος των επιχειρημάτων του στηρίχθηκαν στην υπεράσπιση του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ διακριτικά στο πλευρό του στάθηκαν και αρκετά «παπανδρεϊκά» στελέχη. Δυνητικά θα μπορούσε να τον στηρίξει ο Γ. Ραγκούσης.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!