Σοκ στη Χάγη: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μέσα στο δικαστήριο

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συγκλόνισε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, κατά την τελευταία δίκη του.

 

Η εκδίκαση μίας έφεσης σε υπόθεση για εγκλήματα πολέμου διακόπηκε, καθώς ένας κατηγορούμενος ήπιε δηλητήριο μόλις άκουσε την ετυμηγορία.

 

Πρόκειται για τον Σλόμπονταν Πράλγιακ, έναν από τους έξι Κροάτες της Βοσνίας, πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς, που εμφανίζονται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

 

Ο Πράλγιακ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξης το 2013, για εγκλήματα στο ανατολικό Μόσταρ. Ο 72χρονος φώναξε «ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας», προτού βγάλει από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και καταπιεί το περιεχόμενο.

 

Σύμφωνα με το BBC, όταν άκουσε ότι η ποινή του επικυρώθηκε, είπε στον δικαστή πως «Έχω πάρει δηλητήριο». 

 

 

Ο δικαστής ζήτησε αμέσως να κλείσει η αίθουσα και κλήθηκε ασθενοφόρο. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Πράλγιακ είναι ζωντανός και δέχεται ιατρική φροντίδα.

 

Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Είναι η τελευταία ετυμηγορία του δικαστηρίου, που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, και αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του όταν λήξει η εντολή του στα τέλη του έτους.

 

Το 2013 είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» των Μουσουλμάνων της Βοσνίας. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Γιαντράνκο Πίρλιτς, πρώην υπουργός Άμυνας, του οποίου επιβεβαιώθηκε η καταδίκη σε 25ετή κάθειρξη. Είχε κριθεί ένοχος για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση της κροατικής κυβέρνησης της εποχής υπό τον αποθανόντα πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν για τη δημιουργία ενός εθνοτικά «καθαρού» κράτους.


Το Ζάγκρεμπ, που υποστήριζε ότι είχε «καθαρά χέρια» στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, επιδίωκε την ανατροπή αυτού του ευρήματος. Ωστόσο το εφετείο κατέληξε πως δεν αποδείχθηκε πως οι αρχικοί δικαστές είχαν «παρερμηνεύσει τα σχετικά στοιχεία» για τον επιβεβαιωμένο ρόλο του Τούτζμαν και του Ζάγκρεμπ στον πόλεμο της Βοσνίας.

 


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!