«Δεν υπάρχει συμφωνία, όσο δεν υπάρχει ανέγκλητη πίστωση»

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, ο υπουργός Εθνική Άμυνας Πάνος Καμμένος, επανήλθε στο θέμα της πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία «από τη στιγμή που τα λεφτά δεν έχουν κατατεθεί στο λογαριασμό του υπουργείου».

«Μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή και τον εξευτελισμό Νέας Δημοκρατίας περίμενα να σταματήσει η συζήτηση» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Ο πόλεμος από τη ΝΔ γίνεται για να αποδυναμωθώ ως κυβερνητικός εταίρος. Να ξέρουν οι εποχές που κάποιοι τα έπαιρναν για τα εξοπλιστικά έχουν τελειώσει» τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Ο υπουργός 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις.

Για τον Β. Παπαδόπουλο, επανέλαβε πως ήταν ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας δια της εταιρείας του και ο ρόλος που του είχε ανατεθεί ήταν να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας και να πληρωθεί από την Σαουδική Αραβία, «όχι με τα χρήματα της συμφωνίας».

Είπε επίσης ότι η Σ. Αραβία ήθελε να προχωρήσει στην αγορά 300.000 βλημάτων και επειδή το απαραίτητο πιστοποιητικό τελικού χρήση είναι συγκεκριμένο δεν μπορεί να πωληθεί ούτε ένα πυρομαχικό -τα οποία έχουν ταυτότητα και αριθμό- περισσότερο ή λιγότερο.

Ερωτηθείς γιατί αντέδρασε ο πρέσβης στην Σ. Αραβία, ο κ. Καμμένος αρχικά ανέφερε πως «ο κ. πρέσβης δεν έκανε στο υπουργείο Άμυνας καμία επιστολή και πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διπλωματικό διευθυντή και με τη διεύθυνση εξοπλισμών λέγοντας πως δεν είναι εκπρόσωπος ο κ. Παπαδόπουλος. Η απάντηση που έλαβε ήταν: ''Πολύ καλά κ. πρέσβη σας παρακαλούμε να μας δώσετε ένα έγγραφο αλλαγής της εξουσιοδότησης και ευχαρίστως θα προχωρήσουμε σε αυτόν που θα μας υποδείξετε''. Η πηγή του κυρίου πρέσβη ήταν ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος προσέγγισε τους πάντες για να πέσει η τιμή στο 1/5».

Ανέφερε επιπλέον ότι έστειλε τον στρατιωτικό ακόλουθο από το Αμπου Ντάμπι στην Σ. Αραβία προκειμένου να βεβαιωθεί ότι «όλα βαίνουν καλώς» από τον Σαουδάραβα στρατηγό υπεύθυνο της Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Διευκρίνισε ότι αν ο Παπαδόπουλος εγγράφως αποδείκνυε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος κρατών θα μπορούσαν να προχωρήσουν διακρατικές συμφωνίες.

Σχετικά με όσα είπε ο κ. Ν. Φίλης στην βουλή για την πώληση πυρομαχικών στο συγκεκριμένο κράτος, καταρχήν επισήμανε ότι «χωρίς ανέγκλητη πίστωση» (κατάθεση χρημάτων) «δεν υπάρχει συμφωνία».

Ανέφερε δε, ότι όταν ελήφθη η σχετική απόφαση δεν υπήρχε καταγγελία από την ΕΕ και σκέψεις για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Επιβεβαίωσε ότι η Σ. Αραβία επέδειξε ενδιαφέρον για την αγορά και βομβών από την Ελλάδα, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι δεν έχει υπογραφεί τίποτα ούτε πρόκειται να υπογραφεί αν δεν ολοκληρωθεί η παρούσα συμφωνία.

Ως προς το θέμα των βομβών είπε «κατανοώ τις ευαισθησίες του κ. Φίλη και του κ. Παφίλη, θα δούμε τι θα πει η ΕΕ, δεν θα συναινέσουμε σε τέτοια προμήθεια».

Ως προς το θέμα του ταξίαρχου αφού υπενθύμισε ότι τώρα υπηρετεί σε υπεύθυνη θέση, ανέφερε ότι εκλήθη στο γραφείο του υπουργού 'Αμυνας, διότι είχαν εμφανιστεί κάποιοι αντιπρόσωποι από την Σ. Αραβία που ενδιαφέρονταν για προμήθεια οπλισμού διαφορετική από εκείνη των 300.000 βλημάτων και ενώ ο υπουργός 'Αμυνας είχε καταστήσει σαφές ότι αν δεν ολοκληρωθεί αυτή (των πυρομαχικών) δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άλλο, εντούτοις ο ταξίαρχος ξεκίνησε συζήτηση με αυτούς, μια συζήτηση που ενδεχομένως να οδηγούσε και στον Σφακιανάκη.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!