Όλεθρος για Μητσοτάκη και Γεννηματά

Η εξέλιξη της συζήτησης επί του ζητήματος που προέκυψε από το εγχείρημα πώλησης αμυντικού υλικού προς την Σαουδική Αραβία, συζήτηση την οποία προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, κατέληξε από «μητέρα των μαχών» που ανέμενε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ισπανική υποχώρηση μετά τυμπανοκρουσιών όταν ο υπουργός άμυνας κατέθεσε έγγραφα που ανατρέπουν το σύνολο του σκηνικού που είχε στηθεί.



Ο κ. Καμμένος με σειρά εγγράφων επικυρωμένων από την ελληνική προξενική αρχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέτρεψε το σκεπτικό βάσει του οποίου κινήθηκε η Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά τον «μεσάζοντα» στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού, τον κ. Παπαδόπουλο, όντως φαίνεται και αποδεικνύεται από τα έγγραφα πώς ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας εντεταλμένος να διαπραγματευτεί την αγορά των βλημάτων πυροβολικού. Ανετράπη ωστόσο και η εντύπωση πώς ο «μεσάζων» κ. Παπαδόπουλος ήταν και είναι παντελώς άγνωστος στο ευρύτερο περιβάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με έγγραφα καταδεικνύεται πώς ο κ. Παπαδόπουλος ήταν γνωστός στο περιβάλλον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συμμετείχε μετά του πατρός του σε επίσημη αποστολή στην Ρωσία επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μητσοτάκης αλλά και εισέπραξε από τράπεζα κεφάλαιο ύψους 63 εκατομμυρίων (τότε το 1991) . Πολύ αργότερα ο κ. Παπαδόπουλος δια εγγράφων καταδεικνύεται πώς συμμετείχε στις επιλογές για ανάθεση υποθέσεων προμήθειας πυρομαχικών της Φώφης Γεννηματά όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Συνάμα και πάλι δια εγγράφων καταδείχτηκε πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι στην υπόθεση των βλημάτων ήταν εξουσιοδοτημένοι από την κυβέρνηση τους ενώ αποδεικνύεται και το γνήσιον της υπογραφής τους. Ως προς την ανάμιξη στην υπόθεση του Ταξιάρχου όστις φέρεται να απευθύνθηκε με υπόμνημα του στους ανωτέρους του και στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καταγγέλλοντας παρανομίες και παρατυπίες στην συμφωνία με τους Σαουδάραβες, ο κ. Καμμένος παρουσίασε ενυπόγραφο έγγραφο από τον Ταξίαρχο δια του οποίου διαψεύδει πώς εστάλη ένα τέτοιο υπόμνημα.

Τέλος ο κ Καμμένος αποκάλυψε πως η αρμόδια Διεύθυνση Εκβιαστών της ΕΛΑΣ κατέληξε πώς ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από απειλητικό τηλεφώνημα κατά της ζωής του Υπουργού κ. Καμμένου και της οικογενείας του -προ μηνός- είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Γιώργος Πατεράκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είπε στη Βουλή:

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είπε ότι πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη διακρατική συμφωνία, χωρίς μεσάζοντες, ενώ πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση επέλεξε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα στηρίχθηκε σε μια καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου για την αναφορά ενός ταξιάρχου, η οποία όμως δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι ένα υποκλαπέν από το κομπιούτερ του ταξιάρχου σύνολο μηνυμάτων το οποίο ο κ. Λοβέρδος το έκανε αναφορά.

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος κατέθεσε σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που αφορούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας, σημειώνοντας ότι εκείνο που ξέραμε ήταν πως ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε την Σ. Αραβία και αυτό εξηγήθηκε πολλαπλώς.

Σε ό,τι δε αφορά τη διαφορά μεταξύ 300.000 βλημάτων και 100.000 βλημάτων ανέφερε πως η συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων και αλλαγή αριθμού πυρομαχικών σε συμφωνία δεν υπάρχει.

Είπε δε ότι ο ίδιος γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, «αλλά από τον κ. Μητσοτάκη», καθώς, όπως ανέφερε, το 1988 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να δοθεί ένα δάνειο προς τη Ρωσία προκειμένου να πληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιός του ήταν στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στην Μόσχα σε πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Είπε ακόμα ότι ο δικηγόρος του Β. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ, ενώ στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Β. Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.

 «Δεν με ενδιαφέρει ποιος εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, με ενδιαφέρει ο νόμος και εξαντλώ αυτό που προβλέπει ο νόμος», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αποδειχθεί ποιοι και γιατί ήθελαν να χαλάσουν τη συμφωνία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρόσφατα έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα και κατόπιν της άρσης του τηλεφωνικού του απόρρητου απεδείχθη ότι εκείνος που τηλεφώνησε «ήταν ο κ. Πατεράκης, που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, ο μεσάζων για τα υποβρύχια που έγερναν, ένα μέρος της συμμορίας που εξυπηρετεί η ΝΔ».

«Νομίζατε ότι θα φοβηθούμε τους μπράβους σας και τα "παραδεισένια" λεφτά σας. Όσο χτυπάτε τόσο πιο ισχυρή γίνεται αυτή η κυβέρνηση» κατέληξε.

Η συζήτηση ξεκίνησε στη Βουλή με τους επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για σκιές που βαραίνουν τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, της επερώτησης τους για την πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σαουδική Αραβία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία


Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, «για την κάλυψη που προσφέρει στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο» στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», ενώ υποστήριξε ότι εξανεμίστηκε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Ξεκινώντας, μάλιστα, την αγόρευσή του στη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Χαίρομαι που με αφορμή την επερώτηση βλέπω το μισό υπουργικό συμβούλιο. Χαίρομαι διπλά που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να είναι παρών, αν και για κάποιο λόγο που ο ίδιος γνωρίζει τελευταία με αποφεύγει». Εκείνη τη στιγμή μπήκε στην αίθουσα της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η παρουσία του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι εδώ για να υπερασπιστεί και τον εαυτό του ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψε τη σύμβαση για την πώληση των βλημάτων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ταύτισε τον πρωθυπουργό με τον κ. Καμμένο και απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές τον κ. Καμμένο για κυβερνητικό εταίρο. Όχι μόνο τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τον Σεπτέμβριο, όταν είχε κι άλλες επιλογές. Τον διάλεξατε γιατί ταιριάζετε. Η συγκολητική σας ουσία είναι τυχοδιωκτισμός, ψέματα, αλαζονεία, έλειψη μέτρου του κυβερνητικού σας ετέρου και η ροπή του στη χυδαιότητα. Το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου. Χωρίς Καμμένο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Χωρίς Τσίπρα ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι, είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον Καμμένο και οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι σειρήνες της εξουσίας».

Ειδική αναφορά έκανε στο βιντεάκι με τον πρωθυπουργό να υπογράφει το κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας «την άλλη φορά πέστε στον σκηνοθέτη να βγάλει από το κάδρο τη θήκη με τα πούρα», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «πού να φανταζόσαστε όταν κάνατε αριστερά όνειρα ότι θα έλθει η ώρα να υπερασπιστείτε τον κ. Καμμένο;».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής. Ο κυβερνητικός σας εταίρος αποδεικνύεται ότι πουλάει οβίδες και βόμβες στις αραβικές χώρες με τη βοήθεια μεσαζόντων. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό του. Εσείς δεν το κάνετε, μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση; Πώς να πάτε σε εκλογές με τα 15 δισ. μέτρων που έχετε φέρει και με το ρεκόρ φόρων. Δεν είσαστε πια σε θέση να απειλήσετε κανέναν, πολλώ δε μάλλον που έχει διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς. Αργά η γρήγορα εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες και η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης. Και δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής ποινικών ευθυνών. Θα τη βρείτε μπροστά σας την υπόθεση αυτή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία κ. Τσίπρα και εσείς και ο υπουργός σας να δώσετε απαντήσεις».

Ακολούθως, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα:

- Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;

- Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

- Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;

- Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;

- Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

Συνεχίζοντας τα ερωτήματα προς τον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Έχει επιχειρήσει να κάνει κι άλλες δουλειές επί των ημερών σας ο κ. Παπαδόπουλος; Τον γνωρίζετε ή δεν τον γνωρίζετε; Στο παρελθόν είχατε πει ότι "εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο". Πώς εξηγείται τότε ότι με επιστολή του στις 27 Ιουνίου του 2017 προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος "Σε συνέχεια συνάντησης στο γραφείο του υπουργού Άμυνας..."».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε απευθυνόμενος ξανά προς τον κ. Τσίπρα: «Και τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα κ. Τσίπρα: Τα γνωρίζατε όλα αυτά; Είχανε αυτά την έγκρισή σας; Μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Καμμένο; Έγιναν όλα καλώς, τον στηρίζετε; Σήμερα ρωτάμε εμείς και απαντάτε εσείς. Μη μας πείτε ξανά για τα συμφέροντα που σας πολεμούν, μια χαρά τα έχετε βρει με τα συμφέροντα».

Τον προκάλεσε, μάλιστα, αν θέλει γενική συζήτηση για τη διαφθορά να ορίσουν ημερομηνία και κατέληξε: «Η υπόθεση αυτή είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, από εσάς και την κυβέρνησή σας. Οι Έλληνες πολίτες περίμεναν ότι δεν θα ταυτιζόσασταν τόσο γρήγορα με σκοτεινές υποθέσεις. Σήμερα διαψεύσατε και αυτές τις προσδοκίες των πολιτών. Το ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της οικονομίας το ξέραμε, σήμερα μάθαμε ότι βουτήξατε και στα θολά νερά των σκανδάλων».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!