«Μίκης Θεοδωράκης: ο κρητικός, ο Eλληνας, ο οικουμενικός»

Η συμφωνική ορχήστρα και οι κορυφαίοι σολίστ των μπαλέτων της εθνικής όπερας του Κίεβου τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε μια μοναδική παράσταση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017 στο θέατρο Παλλάς (20.00).

Στην μοναδική αυτή βραδιά θα παρουσιαστούν τα εμβληματικά έργα του συνθέτη, εμπνευσμένα από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα παιδικά τραγούδια του 1937, το κρητικό κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, τον αγαπημένο κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Εργα τα οποία αποτελούν μέρος του ενιαίου «Μουσικού Σύμπαντος» του Μίκη Θεοδωράκη, όρος τον οποίο ο ίδιος έχει δώσει στον σύνολο του έργου του αποτυπώνοντάς το σε ένα χειρόγραφο χάρτη με τίτλο «Το Μουσικό μου Σύμπαν». Τα έργα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν συνδέονται θεματικά διαμορφώνοντας έναν από τους σημαντικότερους «Μουσικούς του Γαλαξίες», αυτόν με επίκεντρο την πατρίδα του Κρήτη.


«Κρητικό Κοντσέρτο»


Η πιανίστα και ακαδημαϊκή μουσικολόγος, Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό, το χαμένο εδώ και μισό αιώνα «Κρητικό Κονσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κίεβου υπό την Διεύθυνση Oleksiy Baklan. Πρόκειται για έργο που ο συνθέτης έγραψε το 1951 όταν βρισκόταν στα Χανιά και το οποίο αποτελεί δείγμα της σταθερής του έμπνευσης από την μουσική παράδοση της πατρίδας του, των συναρπαστικών και ατσάλινων αρχέγονων ρυθμών της Κρήτης. Το έργο στη συνέχεια χάθηκε και η κυρία Παπαγεωργίου έφερε στο φως μετά από διδακτορική έρευνα που έκανε σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.

«Η Κρήτη ήταν λυτρωτικός τόπος τότε για μένα. Η Κρήτη με τους ατσάλινους ρυθμούς της, κουβαλάει την ηρωική ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων» σημείωσε ο συνθέτης κατά την διάρκεια των προβών, ο οποίος επέλεξε να πάει στα Χανιά μετά την αποφυλάκιση του από τη Μακρόνησο και όσα δεινά έζησε εκεί. «Επίσης αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για το έργο του. Εκείνο το διάστημα έγραψε πολλά έργα για συμφωνικές ορχήστρες και κλασικά σχήματα που είχαν οδηγό έμπνευσης τους την Κρήτη», επεσήμανε η κυρία Παπαγεωργίου. Ανάμεσα τους ήταν και το «Κρητικό Κοντσέρτο», σε ρυθμό συρτό χανιώτικο, το οποίο έπαιξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Χανίων. Ο συνθέτης μάλιστα έφερε στην πρόβα σχετική φωτογραφία-ντοκουμέντο με την ορχήστρα. Από τότε το «Κρητικό Κοντσέρτο» παίζεται πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά, σε νέα μορφή και με νέα ενορχήστρωση της κυρίας Παπαγεωργίου.

«Αρχιπέλαγος»


Το Α' μέρος της συναυλίας θα κλείσει με μελωδίες από τον κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» που πρώτη ερμήνευσε και ηχογράφησε το 1960 η Μαίρη Λίντα.
Η ερμηνεύτρια που πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Χιώτη ταξίδεψε την ελληνική ποίηση σε όλο τον πλανήτη, θα πραγματοποιήσει  μια ιστορική εμφάνιση στο Παλλάς συμπράττοντας με συμφωνική ορχήστρα τραγουδώντας αγαπημένες μελωδίες. Την μεγάλη ερμηνεύτρια αγκαλιάζουν εκατοντάδες παιδικές και νεανικές φωνές από την Παιδική και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály, την οποία διευθύνει ο μαέστρος κ. Μιχάλης Πατσέας.

«Είναι πολύ συγκινητικό να συναντιόμαστε 50 και πλέον χρόνια μετά για να ξαναπαρουσιάσουμε τον κύκλο τραγουδιών Αρχιπέλαγος» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στη Μαίρη Λίντα, κατά τη διάρκεια της πρόβας τους για τη συναυλία.

Συνθέτης και ερμηνεύτρια τρέφουν μεγάλη αγάπη και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Μέσα σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα θυμήθηκαν τα παλιά και τις στιγμές της πρώτης ηχογράφησης στο στούντιο με το Μανώλη Χιώτη, από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του, όπως επεσήμανε ο συνθέτης. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης θυμήθηκε και πως «γεννήθηκε» το τραγούδι «Σε πότισα ροδόσταμο» τους στίχους του οποίου (Νίκος Γκάτσος) είχε σημειώσει σ ένα σημειωματάριο του και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκαναν μαζί με την ερμηνεύτρια και το Χιώτη, όταν κατέβαιναν για πρωινό στο ξενοδοχείο, τότε μπήκαν και οι βάσεις για τη μελοποίηση και τη μετέπειτα ηχογράφηση του τραγουδιού.

Κατά την διάρκεια της πρόβας ο Μίκης Θεοδωράκης έδειξε στο tablet του ανέκδοτα τραγούδια του που έγραψε πολύ αργότερα και πρότεινε στη Μαίρη Λίντα να τα τραγουδήσει εκείνη σημειώνοντας: «αυτά είναι τραγούδια που πάντα ήθελα να τα ερμηνεύσεις εσύ και έφτασε τώρα η στιγμή να τα ηχογραφήσουμε με την συμβολή της Τατιάνας Παπαγεωργίου». Μάλιστα κάνοντας πρόβα συχνά ο συνθέτης σήκωνε το χέρι του διευθύνοντας την κυρία Λίντα την ώρα που ερμήνευε τραγούδια όπως τα «Σε πότισα ροδόσταμο», «Μυρτιά», «Ροδιά τετράκλωνη», κ.ά.


«Ζορμπάς»

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί ο μνημειώδης «Ζορμπάς», επίσης εμπνευσμένος από την Κρήτη, που αντιπροσωπεύει την οικουμενικότητα του μεγάλου συνθέτη. Σολίστ στο μπουζούκι στον «Ζορμπά» ο μέγας δεξιοτέχνης της νέας γενιάς Θανάσης Βασιλάς, συνεργάτης χρόνια της Μαίρης Λίντα αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα έσοδα της συναυλίας θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει ηλεκτρονικά στο www.viva.gr, μέσω τηλεφώνου στο 11876, μέσω της εφαρμογής viva wallet. Οι τιμές των εισιτηρίων: 18€, 22€, 25€, 50€, VIP 100€

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!