Μητρικός θηλασμός: Τα social media σπάνε τα ταμπού - Πού να απευθυνθούν οι μητέρες για δωρεάν υποστήριξη

Αύριο, λοιπόν, διοργανώνεται ο 8ος πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε συνολικά 58  πόλεις και νησιά, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που εορτάζεται για 25η χρονιά και καθιερώθηκε απ’ την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA). Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής και ήδη πάνω από 1.100 μαμάδες μόνο στην Αθήνα έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση – γιορτή που θα γίνει στο Ζάππειο. Ταυτόχρονα θα γίνει και στο Λονδίνο.

Η μεγάλη αυτή γιορτή διοργανώνεται απ’ το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που στήθηκε μέσω Facebook και συνολικά αριθμεί πάνω από 45.000 μέλη ενώ σχεδόν σε κάθε νόμο της χώρας υπάρχουν ομάδες που διοργανώνουν  τις κατά τόπους εκδηλώσεις.

Πολύ πριν όμως απ’ αυτή τη διαδικτυακή κοινότητα μητέρων υπήρχε ήδη μια άλλη αντίστοιχη πρωτοβουλία: Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος - La Leche League Greece, ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Διεθνή Σύνδεσμο Θηλασμού La Leche League International με παρουσία σε 72 χώρες και παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στις μητέρες από μητέρες.

Ήταν το 2010 όταν μέσα από ένα φόρουμ διοργανώθηκε ο πρώτος δημόσιος ταυτόχρονος θηλασμός σε 4-5 πόλεις στην Ελλάδα, ενώ το 2012 κάποια group για τον θηλασμό που υπήρχαν στο Facebook ενώθηκαν και προέκυψε το Πανελλήνιο Δίκτυο, με πάνω από 40 ομάδες σήμερα. Μόνο στην Αττική που το 2012 υπήρχαν μόλις 1.000 μέλη στη σελίδα, πέρυσι έφτασαν τις 10.000 και φέτος αγγίζουν τις 25.000.

Πρόκειται για «ομάδες που παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη από μητέρα σε μητέρα, δεν μιλάμε δηλαδή ως επαγγελματίες υγείας» λέει στο News 24/7 η Κατερίνα Ψυλλινάκη απ’ την Ομάδα της Αττικής.«Οι ομάδες είναι καθαρά εθελοντικές και οι απαντήσεις που δίνουμε βασίζονται σε τεκμηριωμένες απόψεις από διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef, αλλά και με το διάβασμα που έχουμε ρίξει απαντάμε στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που θέτουν. Και φυσικά το πιο σημαντικό στη μητρότητα τον πρώτο καιρό είναι η ψυχολογική υποστήριξη» συμπληρώνει.

«Επειδή το βιώσαμε και εμείς ως μαμάδες, αυτή η ανάγκη μας έβαλε στη διαδικασία να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας και την υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι την ώρα που ξενυχτάς για να θηλάσεις μπορείς να βρεις κάποια που θα σου πει το ίδιο ή που θα σε καθησυχάσει» λέει ακόμα για το πώς προέκυψε το δίκτυο αυτό, εξηγώντας ότι «τα μέλη είναι η δυναμική αυτής της ομάδας».

Όσο για το αν ο θηλασμός δημόσια αποτελεί ταμπού απαντά: «Δεν ξέρω αν είναι ταμπού ο θηλασμός, ο καθένας έχει την άποψή του. Όσο θα βγαίνουν εικόνες θηλασμού προς τα έξω τόσο περισσότερο θα εξοικειώνεται η κοινωνία με αυτήν την εικόνα. Ο θηλασμός πάντως είναι πια αναγνωρίσιμος. Δεν σε κοιτάνε πια τόσο περίεργα».

Όπως σημειώνει άλλωστε η κ. Ψυλλινάκη, που είναι και μια απ’ τις διαχειρίστριες του FB page για την ομάδα της Αττικής, «δεν μπορεί να υπάρξει ιδιωτικός θηλασμός». «Μπορεί κάποιες τον πρώτο καιρό να μην νιώθουν άνετα και να απομονώνονται. Το σίγουρο είναι ότι οι μακροχρόνια θηλάζουσες, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο, δεν γίνεται να θηλάζουν ιδιωτικά. Δεν θα μπορείς δηλαδή να κυκλοφορήσεις έξω με το παιδί», λέει ακόμα και συμπληρώνει ότι «το θέμα είναι να νιώθει άνετα η μαμά όπου κι αν είναι.»

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche League Greece) εδώ και πάνω από 25 χρόνια παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από μητέρες σε μητέρες.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 1956 στην Αμερική, από επτά μητέρες, «σε μια εποχή που ήταν ταμπού ακόμη και η λέξη breast, αφού ήταν πολύ επιθετικό το μάρκετινγκ με τους γαλατάδες και τη φόρμουλα», σχολιάζει η Κατερίνα Μιχαηλίδου, σύμβουλος Γαλουχίας του Ελληνικού Συνδέσμου (LLL, IBCLC , CPD).

Η La Leche League Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από 23 ομάδες πανελλαδικά, οι οποίες προσφέρουν μέσω των συμβούλων τους, τηλεφωνική αλλά και εξ επαφής υποστήριξη σε μητέρες.  Η παροχή συμβουλευτικής γίνεται όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και σε ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά και Αρμένικα) μέσα απ’ τα τηλέφωνα επικοινωνίας που υπάρχουν στη σελίδα του οργανισμού (www.lllgreece.org), όλη την εβδομάδα, σε 24ωρη βάση.

Επίσης γίνονται συναντήσεις μια φορά τον μήνα σε χώρους κατάλληλους ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται και τα μωρά, στις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ υπάρχουν και εγγραφές μελών για όποιον θέλει.

Όπως εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου οι σύμβουλοι της LLL έχουν εκπαιδευτεί ειδικά απ’ τον οργανισμό, χωρίς απαραίτητα όμως να είναι επαγγελματίες υγείας, και «είναι παρά πολύ υψηλά τα στάνταρ σε σχέση με το τι θα φύγει ως πληροφορία».

«Το κυριότερο όμως είναι να είναι οι ίδιες μητέρες που έχουν θηλάσει, καθώς έχει ένα κοινωνικό πλαίσιο όλο αυτό» λέει για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποια σύμβουλος. «Η μητέρα της εποχής μας δεν μπορεί να βρει αλλού εύκολα στήριξη πέρα απ’ τον γιατρό της» τονίζει άλλωστε για να επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι το να υπάρχει ένα δίκτυο απ’ το οποίο η μητέρα μπορεί να πάρει πληροφορίες και να ανταλλάξει σκέψεις.

Εκτός από απορίες γύρω απ’ τον θηλασμό αυτό για το οποίο απευθύνονται πολλές μητέρες στην LLL είναι η ψυχολογική στήριξη με ερωτήματα όπως το πώς να αντιμετωπίσουν την αρνητική κριτική, αλλά και πράγματα που μπορεί να γίνουν εμπόδια στη γαλουχία, αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί ότι «το mother to mother support δουλεύεται διεθνώς γιατί η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι «στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν και τα breast feeding καφέ» .Όσο για το αν βλέπει να υπάρχει μια αλλαγή της κουλτούρας στο θέμα του θηλασμού στη χώρα μας, καθώς η ίδια είναι σύμβουλος γαλουχίας απ’ το 2001, σχολιάζει: «Αυτό που βλέπω πιο έντονα είναι ότι πια οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει κάποια πράγματα, βγαίνουν και θηλάζουν δημόσια, δημιουργούν ομάδες». Και συμπληρώνει: «Αυτό θέλει και λίγο προσοχή, το φιλτράρισμα δηλαδή των πληροφοριών, ιδιαίτερα online».

Η κ. Μχαηλίδου τονίζει ακόμα ότι «οι οδηγίες και της Unicef αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να μην μιλάμε μόνο για τα πλεονεκτήματα που έχει ο θηλασμός αλλά για το ρίσκο που παίρνει το παιδί όταν παίρνει ξένο γάλα». «Κάτι που δεν πολυακούγεται γιατί είναι πολύ επιθετικό το μάρκετινγκ», όπως σημειώνει. «Το ξένο γάλα μπορεί να είναι επιβλαβές αλλά να μην φανεί στη αρχή αλλά στην πορεία της ζωής του» επισημαίνει ακόμη.

Φωτογραφίες: Sooc, Ευρωκίνηση


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!