Σε εξέλιξη η ανέλκυση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» UPD

Από το πρωί του Σαββάτου, ξεκίνησαν οι εργασίες ανέλκυσης του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» από το σημείο όπου έχει βυθιστεί (νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό), προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο.

Ο γερανός που έχει αναλάβει το έργο της ανέλκυσης διαθέτει μεγάλη ανυψωτική ικανότητα και είναι ιδιοκτησίας του Ομίλου «Μ. Σπανόπουλου», στον οποίο ανατέθηκε εξ αρχής η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων και της απορρύπανσης της περιοχής.

Ιδιαίτερη στιγμή με πολλά συναισθήματα και πολλές σκέψεις χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κάνοντας δηλώσεις μέσα από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Ο7Ο το οποίο μετέφερε δημοσιογράφους και πολιτικούς στο σημείο όπου από το απόγευμα πραγματοποιείται η ανέλκυση του ναυαγίου «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

Απο το 1998 που ψηφίστηκε ο νόμος προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η θεωρία «ο ρυπαίνων πληρώνει» μέχει σήμερα δεν είχε ποτέ εκδοθεί ανάλογη διοικητική πράξη για την εφαρμογή του νόμου, τόνισε ο Π.Κουρουμπλής και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια πράξη και ενα ναυάγιο χαρακτηρίζεται περιβαλλοντικό απόβλητο και ως τέτοιο γίνεται η ανέλκυση του το κόστος της οποίας θα πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Δεν ήταν μια υπόθεση που αφορούσε μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, περάσαμε δύσκολες στιγμές, ζήσαμε ανθρωποφαγία ωστόσο σημασία έχει το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.    

Στο σημείο εκτός του υπουργού Ναυτιλίας, βρέθηκε ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, βουλευτές, κ.α..  

Το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, 2,5 μήνες μετά την βύθισή του αναμένεται-αν η επιχείρηση εξελιχθεί ομαλά- να βγεί ολόκληρο στην επιφάνεια πολύ αργά το βράδυ ή τα ξημερώματα. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στα Αμπελάκια στη Σαλαμίνα.  

Η ανέλκυση του παλιού δεξαμενόπλοιου στην επιφάνεια αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις ανακριτικές αρχές για τα αίτια της βύθισής του, τα οποία ακόμα παραμένουν άγνωστα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!