Εκλογές με σαφείς νικητές και ηττημένους UPD

Σαφές προβάδισμα για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς παίρνει η Φώφη Γεννηματά μετά την ευρεία νίκη της στον α' γύρο των εκλογών. Συμμαχίες για την ανατροπή αναζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μηνύματα ενότητας στον Κεντροαριστερό χώρο από τις χθεσινές κάλπες, αλλά και αναταράξεις στο Ποτάμι.

Ο δεύτερος γύρος μετατρέπεται σε «πασοκικό» εμφύλιο, καθώς η Φώφη Γεννηματά θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σημαντική παρακαταθήκη το μεγάλο ποσοστό του α' γύρου για την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε αναζήτηση συμμαχιών ο ευρωβουλευτής. 

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων η καταμέτρηση μέχρι στιγμής καταγράφει τα ακόλουθα ποσοστά:

Επικράτεια σε 797 από 878 εκλογικά τμήματα (ενσωμάτωση: 96,3%):

Δείτε παρακάτω, αναλυτικά, τι ψήφους πήρε ο κάθε υποψήφιος, ανά περιφέρεια, δήμο, πόλη και εκλογικό κέντρο:

Αρχείο[αρχείο .ods]

Office spreadsheet icon[αρχείο .xls]

Οι δύο νικητές του α' γύρου, οι οποίοι εισέρχονται στην τελευταία εβδομάδα εκλογικού αγώνα από διαφορετικές αφετηρίες, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την επόμενη ημέρα της παράταξης, ενώ όλοι οι υποψήφιοι τόνισαν τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου (ξεπέρασαν τις 210.000 οι ψηφίσαντες).

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ενώ υπογράμμισε την εντολή για ενότητα και αλλαγή που έδωσαν οι ψηφοφόροι. 

Η δήλωση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής: 

Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό  πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα.
Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας.
Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα.
Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα.
Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας.
Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.
Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της.
Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στη διαδικασία.
Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν και να του δώσουν ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς.

«Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους», είπε  ο κ. Ανδρουλάκης που ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους, συνεχάρη τους συνυποψηφίους του και έκανε έκκληση για ενότητα την επομένη των εκλογών.

Στη συνέχεια, έστειλε το δικό του μήνυμα για ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης: Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου.

Για τον Κρητικό πολιτικό η κατάκτηση της δεύτερης θέσης είναι ούτως ή άλλως μία επιτυχία, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει αγώνας... προσέγγισης ψηφοφόρων, στελεχών, αλλά και των χαμένων του α΄ γύρου για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μία δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη ανατροπή.

Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, από την πλευρά τους έστειλαν μήνυμα ενότητας  «νέας προοδευτικής παράταξης», αναγνωρίζοντας τις ήττες τους, αλλά και τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου φέρνει σε δεινή θέση τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος παραδέχθηκε από το βράδυ της Κυριακής ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε.

Ο κ. Θεοδωράκης, όμως, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τα εσωκομματικά του μέτωπα, καθώς, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 59 στελέχη του Ποταμιού, σε ανακοίνωσή τους, έβαλαν ξεκάθαρα θέμα αλλαγής πλεύση, αλλά άνοιξαν και το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντως, δεν πρέπει να φέρνει ικανοποίηση ούτε στο στρατόπεδο του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος έκανε μεγάλο αγώνα, προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα, ωστόσο παρέμεινε στην τρίτη θέση, πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. 
Ενδιαφέρον, πάντως, στατιστικά έχει το γεγονός ότι στις ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού ο Γιώργος Καμίνης έλαβε τη δεύτερη θέση...

«Σπάσαμε το φράγμα των 200 χιλιάδων. Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει νωρίτερα (λίγο μετά τις 8 το βράδυ), o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, εμφανώς ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπήρξε αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία.Σημειώνεται ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει μέχρι τις 7:40 το απόγευμα, με την ψηφοφορία να παρατείνεται και πλέον της προκαθορισμένης ώρας στα εκλογικά κέντρα που υπήρχε ροή ψηφοφόρων. Τελικά στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος 210.505 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε λάβει 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!