Ντούντα σε Τσίπρα: Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη Via Carpathia

Ζητήματα ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, συζητήθηκαν μεταξύ του πρωθυουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι οδικές συνδέσεις Βαλκανίων με την Ανατολική Ευρώπη. Ο Πολωνός Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia.

Επίσης, συζητήθηκε ο νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Πολωνία, είναι οι μόνες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν προοπτικές για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, «αν και βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εντούτοις ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, έχουμε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου -θα ήταν κατά την άποψη μου -ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές» τόνισε. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Εγκάρδια χαρακτήρισε την υποδοχή του από τον πρωθυπουργό, ο Πολωνός Πρόεδρος και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη δυνατότητα που του έδωσε να συναντηθεί και να συνομιλήσει μαζί του. 
«Σε διάστημα 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα επίσκεψη Πολωνού Προέδρου, οπότε με τη σειρά μου θεωρώ την επίσκεψη μου ορόσημο, που θα δώσει ώθηση στη συνεργασία των δυο χωρών» είπε ο κ. Ντούντα.

Ο Πολωνός Πρόεδρος επεσήμανε, πως στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι δυο χώρες στήριξαν εμπράκτως η μια την άλλη, ενώ επίσης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. «Εάν δεν ίσχυαν αυτά, δεν θα ήμασταν περήφανοι για το ένα εκατομμύριο επισκεπτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούντα.

Ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε, ότι «υπάρχουν πεδία που μπορούμε να αποκτήσουμε μια δυναμική στη σχέση μας» και αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. 
«Θα συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές και ευελπιστώ η συνεργασία μας, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον ναυπηγικό τομέα, να αναπτυχθεί» υπογράμμισε ο Άντρζεϊ Ντούντα.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!