Φονικές επιδρομές ισραηλινών μαχητικών στη Γάζα: 2 νεκροί, 25 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Φλέγεται η Εγγύς Ανατολή, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το βράδυ της Παρασκευής, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν επιδρομές κατά της Παλαιστίνης, ως αποτελεί απάντηση στην ρουκέτα που εκτοξεύτηκε νωρίτερα κατά του Ισραήλ από την λωρίδα της Γάζας, η οποία, ωστόσο, εξουδετερώθηκε.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας νεκροί είναι ένα μωρό 6 μηνών και ένας άνδρας 54 ετών ενώ τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις επιδρομές, μεταξύ αυτών 6 παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη πυρομαχικών ως αντίποινα για τις ρίψεις ρουκετών νωρίτερα σήμερα από τη Γάζα εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι ενός κτιρίου κοντά στο στρατόπεδο.

Νέα ρουκέτα εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα έπληξε απόψε την ισραηλινή πόλη Σντερότ, έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό, που δεν διευκρίνισε εάν υπήρξαν θύματα.

Πρόκειται για την τρίτη ρουκέτα που ερρίφθη εναντίον του Ισραήλ σήμερα, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αίμα στη Λωρίδα της Γάζας

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με Ισραηλινούς στρατιώτες και τουλάχιστον 760 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «ημέρας της οργής» εναντίον της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά. Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι περίπου 3.000 άτομα μετέχουν στις διαδηλώσεις τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση του Τραμπ έγιναν και στις πόλεις Umm al-Fahm και Kalansaua του Ισραήλ, αλλά και σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο από την Ιορδανία και την Υεμένη.

Τίλερσον: Δεν θα μεταφέρουμε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν δυο χρόνια

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι δεν θα μεταφέρουν «πιθανότατα» την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια,

«Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Τραμπ «θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό».

Γι΄αυτό θα πρέπει «να βρούμε την τοποθεσία, να ετοιμάσουμε σχέδια κατασκευής, να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες [από το αμερικανικό Κογκρέσο], αν και δεν προβλέπω να υπάρξουν δυσκολίες για αυτές τις άδειες, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε την πρεσβεία», είπε.

Ο Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σαφής για το γεγονός ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και των συνόρων, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί από τα μέρη» της σύγκρουσης.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!