Βουλή - Προϋπολογισμός: Η αναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη, τα δύο αφηγήματα και το «φάντασμα» του 2014

Με «κέρδη» για την κυβερνητική πλειοψηφία ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2018. Ήταν η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτού, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που είχε αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη.

Επί 297 ψηφισάντων υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν 153 βουλευτές (απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Παπαδόπουλος για λόγους υγείας), ενώ 144 κατα ψήφισαν. Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για ευχές ενόψει Χριστουγέννων, είπε ότι «ήταν μια κακή συζήτηση», αποδίδοντας το κλίμα αυτό στο ότι «πάμε καλύτερα» και ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο». Ενώ αναφορικά με την «προσχώρηση» της κυρίας Μεγαλοοικονόμου στα «ναι» του προϋπολογισμού, σχολίασε ερωτηθείς σχετικά: «Σημασία έχει ότι αντί να μειωνόμαστε αυξανόμαστε».

Στην σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη αναμετρήθηκαν δυο κεντρικά αφηγήματα:

• Ο κ. Τσίπρας εμφάνισε τον προϋπολογισμό του 2018 ως τον τελευταίο μνημονιακό που περνά από την Ελληνική Βουλή, θέλοντας να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση μετά από οχτώ χρόνια σκληρά χρόνια.

• Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε πλήρως τα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ., με δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου, για μείωση των συντάξεων και με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022.

Παράλληλα, αναμετρήθηκαν δυο ακόμη αφηγήματα: ως προς τον χρόνο των εκλογών. Αν και η αίσθηση που υπήρξε σε πολλούς κατά την πολυήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ήταν ότι μπαίνουμε σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο λόγω και των μετριασμένων παροχών προς κάποια κοινωνικά στρώματα, ο κ. Τσίπρας για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Μάλιστα είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Κρατηθείτε μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του ‘19, γιατί το ‘19 θα είναι η χρονιά των εκλογών».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να χτίσει σχέσεις εκλογικής πελατείας με κοινωνικά στρώματα, τα οποία «από τη μια τα φτωχοποιείτε και από την άλλη πάτε να τα δελεάσετε με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και προεκλογικά βοηθήματα». Ενώ τόνισε πως «όταν έρθει η ώρα - το ξέρετε και εσείς, δεν αργεί - θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος». «Η έξοδος σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Δήλωσε δε ότι η ΝΔ «συνεχίζει το δικό της αγώνα ώστε το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής ανατροπής για να κερδίσουμε επιτέλους τον χαμένο χρόνο και να κερδίσουμε το μέλλον».

Ένα από τα στοιχεία που δόθηκε έμφαση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ήταν η επιστροφή στο κρίσιμο παρελθόν που προηγήθηκε της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015. Ήταν σαν να πλανιόταν πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής το «φάντασμα» της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της πρόκλησης πρόωρων εκλογών από τις οποίες αναδείχθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ διατυπώθηκαν δυο αφηγήματα:

• Από την πλειοψηφία η άποψη που διατυπώθηκε (από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση) ήταν ότι την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ (μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη) την έριξαν οι δανειστές.

• Ενώ η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην χάσει την «ευκαιρία» να έρθει στην εξουσία.

Στην σύγκρουση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα, το θέμα αυτό τέθηκε ευθέως: ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του από αυτό, υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώνονται τις ημέρες αυτές τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής ως Προέδρου της Δημοκρατίας του Στ. Δήμα απέβη άκαρπη. Η εκλογή ματαιώθηκε από πρόθεση και κομματική σκοπιμότητα και όχι γιατί αυτό ήθελαν οι δανειστές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «εσείς που είπατε τον Γενάρη του 2015 ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο, εργαλειοποιώντας την προεδρική εκλογή και ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να έρθετε να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές πολιτικές».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτός που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν ο ελληνικός λαός «γιατί δεν άντεχε άλλο αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα». «Λεηλασία που συνεχίστηκε και τα χρόνια της κρίσης που όλοι έπρεπε να σφίγγουν το ζωνάρι», όπως είπε. «Και μας έδωσε την εντολή της σκληρής διαπραγμάτευσης που τηρήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο παρά τις συνθήκες ασφυξίας που είχατε δημιουργήσει για να υλοποιήσετε την αριστερή παρένθεση», πρόσθεσε, για να αναγνωρίσει ότι «δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής που δεν ξεπερνά τα 5 δισ.». «Αυτά που καταφέραμε τότε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί και δεν αρκεστήκαμε στην νωπή λαϊκή εντολή και προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη κίνηση να ζητήσουμε νέα εντολή και μας επέλεξε ο ελληνικός λαός να υλοποιήσουμε εμείς αυτή την δύσκολη συμφωνία», σημείωσε, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται σήμερα ένα φαύλο success story της κυβέρνησης Σαμαρά.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!