Βουλή: Μάχες κορυφής για τον προϋπολογισμό του 2018 (live)

«Μάχη» κορυφής θα διεξαχθεί σήμερα  στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2018 τα μεσάνυχτα. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μία σειρά θεμάτων, όπως τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το επίδομα στους νέους ανέργους αλλά και τη φορομπηχτική πολιτική που προηγήθηκε από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.




«Πυρά» θα δεχθεί ο πρωθυπουργός και από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής καθώς όλοι αναμένεται να αμφισβητήσουν την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την οποία επικαλείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να προτάξει στην ομιλία του ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος «μνημονιακός» προϋπολογισμός. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν μετά το μεσημέρι ενώ η συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός γύρω στα μεσάνυχτα. Ο μαραθώνιος της συζήτησης , θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μητσοτάκης: Αποτύχατε δύο φορές, τρίτη ευκαιρία δεν θα σας δώσει ο λαός

Φ.Γεννηματά: Ο τελευταίος προϋπολογισμός σας

Βουλή: Επίθεση Λεβέντη σε Μητσοτάκη, κριτική για προϋπολογισμό


Με προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και σαφής υπαινιγμούς ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης για τον προϋπολογισμό του 2018.

Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη


Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Τζανακόπουλος: Ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό

«Θα ψηφίσουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Τον Αύγουστου του 2018, ακόμη και αν κάποιοι δεν το θέλουν, ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα με επιτυχία», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η ρητορική της αντιπολίτευσης είπε, συμπυκνώνεται στο ότι δήθεν η χώρα ήταν έτοιμη να βγει εκτός μνημονίων το 2014. Αναρωτιέμαι αν όσοι το επαναλαμβάνουν το πιστεύουν».
Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι «δεν τον έριξαν οι σύμμαχοι τους αλλά η καταστροφική συμφωνία που είχε υπογράψει αλλά και ο ελληνικός λαός».

Στη συνέχεια είπε πως «ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο περιέχει αρκετά στοιχεία με τα οποία δεν συμφωνούμε». Ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το δεύτερο πρόγραμμα. «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη από την προηγούμενη».


Δένδιας: Η κυβέρνηση μοιράζει φιλοδωρήματα ελεημοσύνης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.
«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

«Μέτωπο» Σκουρλέτη κατά ΚΚΕ: Αυτά που κάνετε σε εμάς δεν τα κάνατε στην κυβέρνηση Σαμαρά


«Μέτωπο» με το ΚΚΕ άνοιξε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με αφορμή τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από το ΠΑΜΕ έξω από το αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα, καταλογίζοντας στον Περισσό ότι υιοθετεί την λογική της αντισυγκέντρωσης. Μάλιστα ρώτησε: «Αυτά που κάνατε σε μας στη Δυτική Αττική τα ‘χετε κάνει ποτέ στην κυβέρνηση Σαμαρά; Ποτέ ούτε μία φορά!». Μάλιστα είπε ότι ο δρόμος αυτός είναι πολιτικά ολισθηρός και «απομονώνει μια ιστορική δύναμη της Αριστεράς κυρίως με τις αναφορές που θέλει ίδια να έχει».



Παππάς προς ΝΔ: Το success story Σαμαρά δεν είναι ασφαλές καταφύγιο


Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2018. «Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει να βλέπει ότι κλείνουν σιγά-σιγά οι πληγές των πολιτικών που εφάρμοσε», σημείωσε, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πόνταρε όλα τα λεφτά της -στο πλοίο της αριστερής παρένθεσης- αλλά αυτό το πλοίο βυθίστηκε». «Και, πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε την ανέλκυση, αλλά ούτε και την απορρύπανση από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες ή τις ακροδεξιές ιδέες, τις οποίες είχε φορτώσει στο πλοίο ως καύσιμο και πυρομαχικό», είπε. Ενώ σημείωσε ότι «το successstory του κ. Σαμαρά δεν είναι ασφαλές καταφύγιο».


Μαυρωτάς: Η μεσαία τάξη έχει στοχοποιηθεί

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει με τα πλεονάσματα, όχι όμως με την ανάπτυξη. «Η μεσαία τάξη έχει στοχοποιηθεί. Η ανώτερη τάξη έχει κάνει τα κουμάντα της, η κατώτερη τάξη θα στρέφεται στα επιδόματα και η μεσαία θα ξεζουμίζεται από την υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε.

Αχτσιόγλου: Δεν είναι φιλοδώρημα τα 400 ευρώ στους άνεργους


Με την εκτίμηση ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός ξεκίνησε την ομιλία της στην βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας παράλληλα ότι κλείνει η γ’ αξιολογηση. «Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε πως όταν δεν της βάζουν εμπόδια απο την άλλη πλευρά μπορεί να κλείνει εγκαίρως την διαπραγμάτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μια «θετική ανατροπή» κι ένα «θαύμα» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τονίζοντας ότι παρέλαβε τον ΕΦΚΑ ελλειματικό και τελικά ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα περί το 1δις ευρώ ύστερα απο συντονισμένες δράσεις όπως είναι η εκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων.

«Βάζουμε κανόνες στο σύστημα και κλείνουμε πληγές του παρέλθόντος» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Σχετικά με το επίδομα των 400 ευρώ των νέων υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για success story, στόχος μας είναι η απασχόληση των νέων» και δεν αποτελεί φιλοδόρημα όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα πράγματα γίνονται καλύτερα γιατί αλλάζει η πολιτική προτεραιότητα της χώρας» τόνισε συμπληρώνοντας ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδυνάτων πολιτών που γίνεται πράξη με την ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος αλληλεγγύης.


«Πυρά» της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό

«Πυρά» θα δεχθεί ο πρωθυπουργός και από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής καθώς όλοι αναμένεται να αμφισβητήσουν την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την οποία επικαλείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να προτάξει στην ομιλία του ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος «μνημονιακός» προϋπολογισμός.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν μετά το μεσημέρι ενώ η συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός γύρω στα μεσάνυχτα.
Ο μαραθώνιος της συζήτησης, θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.



Κόντρα Βενιζέλου – Τσακαλώτου στη Βουλή

Χθες, στην πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, κυριάρχησε η κόντρα μεταξύ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρόντος του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βενιζέλος αποδομώντας το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, είπε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αν ο συζητούμενος προϋπολογισμός, είναι ο προϋπολογισμός της καθαρής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο ή μιας εισόδου στο ήδη αποφασισμένο και ψηφισμένο τέταρτο μνημόνιο μέχρι την εξόφληση του χρέους το 2060. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είπε ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση αν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της.

«Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας όταν συζητάμε αν υπάρχει άλλο μνημόνιο, διότι υπάρχει και έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Αντιδρώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων: «Αφού τα κάνατε τόσο καλά και εμείς είμαστε τόσο χάλια, γιατί είστε αποτυχημένος πολιτικός;», με τον κ. Βενιζέλο να του απαντά: «Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα την λάβετε από τον ελληνικό λαό και να ξεκαβαλικέψετε!».

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!