Σε χρόνο ρεκόρ η τεχνική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση

To πέρας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έκλεισε το staf level agreement» δήλωσε ο υπουργός από το ξενοδοχείο Χίλτον, εξερχόμενος από τον χώρο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μοναδική εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία. Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ' αξιολόγησης», είπε ο υπουργός.

Όπως  διευκρίνισε, θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά. Στο θέμα του ΦΠΑ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση μέχρι  το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.



Ικανοποίηση της Κομισιόν

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία εν όψει του Eurogroup.



«Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Εκτιμάται ότι η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) θα είναι ένα μεγάλο ατού στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο τις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ' αξιολόγηση.

Όσον αφορά την 4η  αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή. 

Τι ανακοίνωσαν οι θεσμοί

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.


Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!