Υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού το 61% των Γερμανών

Yπέρ της προοπτικής ενός «μεγάλου» συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τάσσεται το 61% των Γερμανών, που θεωρεί το συγκεκριμένο σχήμα «καλό» ή «πολύ καλό».

Αντιθέτως, περιορισμένη φαίνεται η προτίμηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την Infratest dimap για λογαριασμό του «Πρωινού Μαγκαζίνο» του ARD, το ποσοστό των Γερμανών που προτιμούν τον «μεγάλο» συνασπισμό έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες.

Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των CDU και CSU τάσσεται το 34%, ενώ το 59% είναι εναντίον. Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, το 52% εκτιμά ότι η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 33%, με μόλις το 8% να θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν ίδια διαπραγματευτική ισχύ.

7 στους 10 επιθυμούν τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση
Η δημοσκόπηση αναδεικνύει ακόμη ότι το 68% των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι αν τελικά το SPD λάβει μέρος σε συνομιλίες με CDU/CSU και αυτές κριθούν επιτυχείς, έχει δεσμευτεί να αφήσει τον τελευταίο λόγο στα μέλη του.


Τα ποσοστά των κομμάτων σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες

Στην περίπτωση πάντως που και αυτή η προσπάθεια αποτύγχανε και η Γερμανία προσέφευγε εκ νέου στις κάλπες, η Χριστιανική Ένωση θα έπαιρνε 32%, το SPD 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13%, οι Πράσινοι 12% και η Αριστερά με τους Φιλελεύθερους (FDP) από 9%. Σε σχέση με την δημοσκόπηση της 7ης Δεκεμβρίου, το SPD καταγράφει απώλειες μίας μονάδας ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν δύο μονάδες. Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

 
Στο μεταξύ κι ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του Προεδρείου του SPD σχετικά με το εάν το κόμμα θα λάβει μέρος σε διερευνητικές συνομιλίες για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού, η λεγόμενη οικονομική πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας με την Ένωση. «Ο καιρός των τακτικών πρέπει να έχει περάσει. Η Γερμανία χρειάζεται άμεσα μια σταθερή κυβέρνηση - αυτό το γνωρίζουν το SPD και ο Μάρτιν Σουλτς. Για αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για εντατικές συνομιλίες, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Αυτό περιμένουν και οι ψηφοφόροι», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο ιδρυτής της ομάδας, Χάραλντ Κριστ.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!