Προκλητικός Ερντογάν στην Κομοτηνή: Οι κορώνες και ο ιδιαίτερος χαιρετισμός

Σε ακόμη ένα προκλητικό show προχώρησε την Παρασκευή κατά την «ιδιωτική» του επίσκεψη στην Κομοτηνή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν απέφυγε τις «κορώνες» κάνοντας λόγο για "συμπατριώτες του"αλλά και για «δικούς μας βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά τις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής, αναχώρησε από την Κομοτηνή, αφού παρέμεινε για περίπου μισή ώρα στο σπίτι του Προξένου. Νωρίτερα το μεσημέρι, γύρω στις 12.45, μετέβη στο Κιρμαχαλέ τζαμί, όπου τον υποδέχθηκαν περίπου 300 άτομα. Προσευχήθηκε και ασπάστηκε τους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης.

Οι προκλήσεις του Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο

Ακολούθως μετέβη στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και εκφώνησε μία άκρως προκλητική ομιλία. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα δεν απέφυγε τις υπερβολές και τις ανακρίβειες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας, υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε», ενώ είπε και κάποια άλλα πράγματα.

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος είπε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». Σχολίασε ακόμη πως η χώρα του είναι μια χώρα δημοκρατική και «κοσμική».

Διαψεύστηκε το μίνι-διπλωματικό επεισόδιο

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» πριν την ομιλία Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο υπήρξε μίνι - διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο, πάντως, διαψεύστηκε σχεδόν άμεσα από κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές. Μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ. Τον Τούρκο Πρόεδρο προλόγισε μάλιστα ο κ. Αμανατίδης.

Προκλητικός και στην ομιλία του στο ξενοδοχείο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε προκλητικός και στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου μίλησε για "συμπατριώτες" του παρουσία αρκετών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας, όπου τον υποδέχθηκαν με φωνές και συνθήματα.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη. Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας».

«Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια», επισήμανε ακόμη ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής στην Τουρκία και περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να θέσει το θέμα της εκλογής των μουφτήδων.

«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων», είπε και συνέχισε: «Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται. Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα».

Έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του Ερντογάν στη Θράκη

Την ίδια στιγμή που η μουσουλμανική μειονότητα ανέμενε την άφιξη του Ερντογάν στην Κομοτηνή, αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ειρήνης στην ακριτική πόλη για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην επίσκεψη αυτή.

Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν από νωρίς κατακλύσει την πλατεία κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες, και με μία φωνή θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε το βίντεο:

Ο ιδιαίτερος χαιρετισμός του Ερντογάν στη Θράκη με τα 4 υψωμένα δάχτυλα - ΦΩΤΟ

Ιδιαίτερος ήταν ο χαιρετισμός του Τούρκου Προέδρου προς το πλήθος κατά την άφιξη του στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε με τον χαιρετισμό με «ραμπιά». Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, οΠρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτησε με τα τέσσερα δάχτυλα και με τον αντίχειρα «κλεισμένο» στην παλάμη.

Πρόκειται για χαιρετισμό που ξεκίνησαν να τον χρησιμοποιούν πρώτοι οι Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, όμως γρήγορα μερικούς μήνες αργότερα άρχισε να χρησιμοποιεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως εξήγησε στο enikos.gr ο Διεθνολόγος - Στρατηγικός Αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος.

Ο χαιρετισμός αυτός, το σήμα πιο ορθά, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η).

Δείτε τις φωτογραφίες από το Α Haber

enikos


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!