Τσίπρας - Σύνοδος Κορυφής: Προϋπόθεση σταθερότητας ο κοινωνικός πυλώνας

«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Ούτε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, πριν από ένα μήνα, ούτε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της» υπογράμμισε.

Για το προσφυγικό


«Βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη στάση ορισμένων χωρών- μελών που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Είπε ότι ήταν "άστοχη" η η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: «Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα στο όνομα τού ότι το προσφυγικό δεν τους αγγίζει, δεν τους ακουμπά, να επιβάλουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συζήτησης και αποφάσεων που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί και καταστατική της αρχή. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν το πλαίσιο της ουσιαστικής διαφωνίας που έθεσα, και νομίζω ότι είναι μια διαφωνία την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Διότι πιστεύω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, τον Ιούνη, τον Ιούνη, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις».

«Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος» είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι «ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις απαράδεκτες βάσεις. Πρέπει να βασιστεί σε μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης της φιλοξενίας».

Για την επίσκεψη Ερντογάν


Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εκφράσθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Από την πλευρά μου τόνισα ότι σε μία ευρύτερη περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση, η στήριξη των ΝΑ ευρωπαϊκών συνόρων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική» είπε.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η διαχείριση του προσφυγικού βασίζεται στις ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισα επίσης την σημασία που έχει, η ΕΕ – ειδικά αυτήν την περίοδο – να εντείνει τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

»Και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

«Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια»


«Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας με χιούμορ επισήμανε: «Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι».

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι ο ελληνικό λαός δεν θα επιστρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί. Αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο «στις οποίες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Συνθήκη Λωζάννης - Εκλογή μουφτή


Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στο θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης που έχει θέσει η τουρκική πλευρά, κάλεσε την ΕΕ να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Χαιρέτισε τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης. «Η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισα -και στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή μας- το γεγονός ότι ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη, τόνισε ότι θα μπορούσαν να αμβλυνθούν «υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας». 

»Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» τόνισε ο Τσίπρας. 

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου» συμπλήρωσε.

Μετά τον απολογισμό της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας».

Όπως είπε η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, «να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια».

Τριμερής για την Παλαιστίνη


Προανήγγειλε πως την επόμενη περίοδο θα ενταθούν οι επαφές της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. «Τον Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Παράλληλα, θα επισκεφθώ την Κύπρο για τις τριμερείς με το Ισραήλ και με τον Ιορδανία, ενώ προετοιμάζουμε και την τριμερή με την Παλαιστίνη», γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως παράλληλα προετοιμάζεται και η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με συναντήσεις των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!