Δύο αντιπροτάσεις από τη ΔΗΜΑΡ για το όνομα

Tις επαφές της με τα κορυφαία στελέχη και τους επικεφαλής των κομμάτων που μετέχουν στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ολοκληρώνει το απόγευμα η Φώφη Γεννηματά με τη συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, δύο αντιπροτάσεις για το όνομα έκανε η ΔΗΜΑΡ, από την οποία είχαν εκφράσει έντονη ενόχληση για τον τρόπο που έγιναν οι ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρότεινε χθες (ΣΚΑΪ) να τεθούν σε διαβούλευση οι ονομασίες «Δημοκρατικό Κόμμα» ή εναλλακτικά «Προοδευτική Παράταξη», θεωρώντας ότι δίνουν στο εγχείρημα βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο. Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά απαντώντας, υπεραμύνθηκε της επιλογής της για το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», τονίζοντας (Ρ/Σ Θέμα fm) ότι «υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις» και «είναι σωστό ότι πρέπει να έχουμε συλλογική λειτουργία, αλλά μην ξεχνάμε και την αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό υπάρχει εκλεγμένη επικεφαλής».

Αναφορικά με τη συνάντηση Γεννηματά-Ανδρουλάκη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υποψήφιος για την αρχηγία σκοπεύει να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα της αναλογικής εκπροσώπησης στα όργανα και της διασφάλισης του πλουραλισμού. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει από την κ. Γεννηματά να προτάξει ενόψει συνεδρίου θέματα που αφενός θα αναδείξουν την πολιτική υπεροχή του Κινήματος Αλλαγής και αφετέρου θα φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ.

Πιο ειδικά θα αναφερθεί στον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει προς αξιοποίηση την πρότασή του (συμπίπτει στη φιλοσοφία του με τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) για ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους που θα μοιράζεται ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων, κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και όλων των μεγάλων περιφερειών.

Στο μεταξύ, με γνώμονα την ενότητα και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να μη χαθεί η θετική πολιτική συγκυρία που διαμορφώνεται για την ανασυγκρότηση του χώρου, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ανακοινώσει μέχρι το μεσημέρι τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, του πρώτου πολιτικού οργάνου τής υπό συγκρότηση νέας παράταξης.

Σε αυτό θα μετέχουν σίγουρα έξι άτομα: η Φώφη Γεννηματά και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ερώτημα αποτελεί η συμμετοχή ενός εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Νίκου Αλιβιζάτου, ο συνταγματολόγος, με δήλωση που μας έστειλε, διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα παρά ως απλό μέλος, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν του έχει γίνει καμιά σχετική κρούση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κ. Γεννηματά επιθυμεί ο συνταγματολόγος να είναι το έβδομο μέλος του νέου οργάνου. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να επικοινωνήσει μαζί του, προκειμένου να τον μεταπείσει και να εμπλακεί ενεργά στο εγχείρημα του νέου φορέα.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που πρόκειται να γνωστοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και θα συνεδριάσει πρώτη φορά στις αρχές του 2018. Οσον αφορά το συνέδριο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Στην ίδια κατεύθυνση της ενιαίας έκφρασης και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την άλλη Τετάρτη, 6 του μήνα, προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, μαζί με τα Πολιτικά τους Συμβούλια, καθώς και με τα υπόλοιπα κόμματα που συμπράττουν.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!