Απέρριψε ο ΟΗΕ την πρόταση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Κατά μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και εννέα κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.



Η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών

Στον απόηχο των απειλών του αμερικανού προέδρου, συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Ουάσινγκτον ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρίσκεται κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Απειλές προς τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης εκτόξευσε εκ νέου η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ ,Νίκι Χέιλι, κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ».

«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών.

Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ.

«Καλώ ολόκληρο τον κόσμο: μην ξεπουλήσετε τη (δημοκρατική) βούλησή σας για μια χούφτα δολάρια. Τα δολάρια θα επιστρέψουν, όμως μια βούληση που έχει εξαγορασθεί ποτέ δεν θα επιστρέψει» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.
Οι απειλές Τραμπ

Την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά (χρήματα), μας είναι αδιάφορο» είπε ο μεγιστάνας.

«Σήμερα, το "λίκνο της δημοκρατίας" αναζητεί πρόθυμους που θα πουληθούν για τα δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας έναντι δολαρίων. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η ευχή μου είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αναμένω ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στην Αμερική, αυτό ελπίζω» συνέχε ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Προσβλητική η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε, από την πλευρά της, «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!