ΡΕΚΚ: Γιορτάζοντας με τους έγκλειστους των Διαβατών




Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς
Μεταμορφώσεως 9,ισόγειο,τηλ./φαξ : 2313 314396
                            E-mail: dimotikikinisikal@gmail.com,  info@rekk.gr,     

                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΕΚΚ: Γιορτάζοντας με τους έγκλειστους των Διαβατών

Tην πύλη της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών πέρασε για άλλη μία φορά η “ΡΕΚΚ” για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα μαζί με τους έγκλειστους εκπαιδευόμενους του 3ου  Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο λειτουργεί συνεχώς στο χώρο από το 2006 και να τους προσφέρει δώρα. 
Το κλιμάκιο της ΡΕΚΚ αποτελούσαν οι Μανόλης Λαμτζίδης, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ και επικεφαλής της ΡΕΚΚ, Κοτινάς Μίλτος και Μυλωνίδης Νίκος (μέλη του Σ.Σ.), Ελένη Κηπουρού και Χαρούλα Μέλιου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μίας σειράς φορέων, όπως ο νέος Πρόεδρος του ΔΣΘ Ευστάθιος Κουτσοχήνας και μέλη του νέου ΔΣ, το μέλος του απερχόμενου ΔΣ Ρωξάνη Κωστατζίκη, εκπρόσωπος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας «Δημιουργική Γραφή» , οι  Λειψιστινού Θεοδώρα και Τούλα Βαλάκου , που ενεργοποιούνται ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των έγκλειστων γυναικών, ο Γιάννης Αναστασάκης , Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, και εκπρόσωποι της ΕΡΤ-3 (Γιάννης Τσολακίδης και Πάρης Παρασχόπουλος).
Χαιρετισμό έστειλε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Η εκδήλωση άνοιξε με Αγιασμό, με καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια της μονάδας Μαίρη Γκρίζου και παρουσίαση των δράσεων του Σχολείου, όπου μεταξύ των άλλων ανακόινωσε ότι λειτουργεί για 2η χρονιά και θερινό τμήμα του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.
Ακολούθησαν απονομή πτυχίων ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε 12 αλλοδαπούς έγκλειστους και η παρουσίαση από εκπαιδευόμενους των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων εθίμων από τους τόπους καταγωγής τους.
Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν σε 26 εκπαιδευόμενους  πτυχία πιστοποίησης εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας, ενώ παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το παραμύθι της Αλίνας» .
2 ακόμα εκπαιδευόμενοι παρέλαβαν τα βραβεία τους  στο πλαίσιο του Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η χορωδία των εκπαιδευόμενων , στη συνέχεια, τραγούδησε α Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς «της Φυλακής» . Το δικό τους μήνυμα έστειλαν στην κοινωνία οι εκπαιδευόμενοι τραγουδώντας:
«…όπου εμείς ανοίγουμε μια φυλακή να κλείσει
Μην το ξεχνάτε άρχοντες            
Θάναι για το καλό σας
Σχολεία κι όχι φυλακές –βάλτε καλά- μές στο μυαλό σας….»

Η γιορτή έκλεισε με ένα μουσικό πρόγραμμα που πρόσφερε η ΕΡΤ-3 με το δίδυμο των μουσικών- τραγουδιστών Βαρβέρη , οι οποίοι –μεταξύ των άλλων - τραγούδησαν ένα τραγούδι, τους στίχους τους οποίους έγραψε μέσα στις φυλακές Διαβατών μία έγκλειστη γυναίκα και το μελοποίησε ο Πάρης Παρασχόπουλος. 
Οι στίχοι του είναι αυτοί:
“’Ανοιξα το πακέτο μου
Ν ΄ανάψω ένα τσιγάρο
Και στο κρεβάτι ξάπλωνα
Βαριά για να φουμάρω
Όπως ρουφούσα τον καπνό
Στο σκοτεινό κελί μου
Είδα να γίνεται άνθρωπος
Και κόπηκε η χολή μου
Ρουφάω τον καπνό ξανά
Και τον ξανασκορπίζω
Να δώ αν είναι όνειρο
Ή μήπως το νομίζω;
Και τότε Παναγία μου
Στο σκοτεινό κελί μου
Είδα το χάρο με άλογο
Να παίρνει τη ψυχή μου….»
Το τραγούδι αυτό είναι ένα κομμάτι από τη μουσική συλλογή με τίτλο  “11 τραγούδια φυλακισμένων γυναικών στα Διαβατά” (στίχοι έγκλειστων γυναικών, μουσική Πάρη Παρασχόπουλου), που θα παρουσιαστεί αρχές Φεβρουαρίου μέσα στις φυλακές Διαβατών.
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την έκδοση με τίτλο «Φυγής Ευκαιρία» , που περιλαμβάνει διηγήματα και ποιήματα των έγκλειστων-μαθητευόμενων.

                Καλαμαριά, 23.12.2017

                Από το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!