Διεθνείς ανησυχίες για την πρόθεση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Διεθνείς ανησυχίες προκαλεί η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει πως ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα με διάγγελμά του την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στην περιοχή, που φοβούνται ανάφλεξη της βίας.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία Μάνουελ Χασανιάν είπε ότι αν ο Τραμπ προβεί στα εν λόγω βήματα ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο. 

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ». 

Το Βερολίνο από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».

Το γερμανικό ΥΠΕΞ συνέστησε στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Και η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Τραμπ. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επισήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε  ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Σε καταδίκη των σχεδίων Τραμπ προχώρησε και η συριακή κυβέρνηση. «Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!