Ανοιχτοί σε διάλογο δηλώνουν Ραχόι και Πουτζντεμόν


«Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο τοπικο κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Καταλονία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου και δήλωσε ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση.

«Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας», είπε.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ραχόι, αλλά εκτός Ισπανίας και ο Πουτζντεμόν



Ο πρώην ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία των καταλανικών εκλογών κατά την οποία οι αυτονομιστές εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Επίσης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος κινδυνεύει να συλληφθεί.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!