Επίθεση Φ. Γεννηματά κατά Τουσκ στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Επίθεση κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη θέση που έλαβε περί κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων.

«Περιμέναμε όλοι ότι αυτή η σύνοδος θα ήταν μια ευκαιρία να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα μπροστά. Ήταν ένα σοκ για μας και μας βρίσκει απέναντι, η πρόταση του κ.Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Αδιανόητο. Είναι κόντρα στην Ευρωπαϊκή ιδέα.  Παραβιάζει ευθέως τις Συνθήκες και μάλιστα ποιος; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που  πρέπει να διασφαλίζει  την εφαρμογή τους», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η αλληλεγγύη και η πειθαρχία στις κοινές αποφάσεις πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να διαμορφώσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει Ένωση.  Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι.   Με αυτή την έννοια με εκφράζουν απόλυτα οι δηλώσεις του αρμόδιου Έλληνα Επιτρόπου, κ.Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ.Τίμερμανς», πρόσθεσε.

Η κ. Γεννηματά τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της πρότασης του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς για ένα «προοδευτικό σχέδιο ενοποίησης» και την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ενώ συντάχθηκε και με την πρόταση του επιτρόπου Οικoνομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί να σταματήσει το Eurogroup να είναι ένας θεσμός ο οποίος «δεν λογοδοτεί πουθενά».

Θέλουμε, είπε η κ. Γεννηματα,  «έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν».

Τάχθηκε τέλος κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ ενός «ευρωπαϊκού πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων», ενώ αναφέρθηκε στη ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, είτε πρόκειται για τη Συνθήκη της Λωζάνης είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!