Οι συναντήσεις Τσίπρα στις Βρυξέλλες

«Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου» σημείωσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ3 αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστο» το γεγονός πως «ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουμε όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. «Η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά από λάθη και αδυναμίες της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αυτό το βάρος δεν μπορεί να πέσει μονομερώς στους ώμους μιας μικρής χώρας».

Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ίδιο πρέπει να κάνουν όλες οι χώρες». «Από την πλευρά μας δεν μπορεί να γίνει δεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οτιδήποτε παραπέμπει σε μη αποδοχή του ισότιμου καταμερισμού με τις ποσοστώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός πήρε χθες την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και διαφωνούντα με την τακτική Τουσκ), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή και της Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία λόγω των μεθοδεύσεων σε ευρωπαϊκά κλιμάκια, αλλά και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κρίθηκε επίσης πως είναι αναγκαία στη συνάντηση των Τσίπρα-Γιούνκερ-Μέρκελ η παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς η χώρα του θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο. Αθήνα και Σόφια έχουν συμφωνήσει η βουλγαρική προεδρία να γίνει ουσιαστικά «Βαλκανική Προεδρία», διά της προώθησης κοινών θέσεων των χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους παριστάμενους για την κατάσταση στην Ελλάδα, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, την πορεία τήρησης της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τις προθέσεις της γείτονος αναφορικά με το προσφυγικό, ενώ θα επαναλάβει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διαχείριση του προσφυγικού, όσο και για την επιβολή της υποχρεωτικότητας συμμετοχής όλων των κρατών-μελών στους αντίστοιχους μηχανισμούς.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!