Τα... Φλιν και πλην του Τραμπ

Και ξανά προς τη δόξα τραβά... Τι κι αν ο Τραμπ βάλλεται από τα ΜΜΕ για το σκάνδαλο με τον «ρωσικό δάκτυλο» μέσω του πρώην συμβούλου του, Μάικλ Φλιν;

Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πετύχαινε την πρώτη μεγάλη νίκη του στη Γερουσία με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των πλουσίων κι έχοντας πάρει φόρα, αμέσως μετά ανακοίνωσε και την απόσυρση της χώρας του από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Κανονικά, η πιο ταξική φορολογική μεταρρύθμιση θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αν δεν συνέπιπτε με την υπόθεση Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ ο οποίος την Παρασκευή κατέθεσε σε δικαστήριο πως έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές του με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας, Σεργκέι Κισλιάκ.

O Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν υπήρξε «καμία απολύτως συνεννόηση» με τη Ρωσία και ότι η κατάθεση του Φλιν δεν επιβαρύνει σε τίποτα την κυβέρνησή του.

Σε μια σειρά μάλιστα αλληλοαντικρουόμενων μηνυμάτων στο Τουίτερ, τα έβαλε και με το FBI, το οποίο κατηγόρησε ότι είχε δυο μέτρα και δυο σταθμά (απέναντι σε αυτόν και τη Χίλαρι Κλίντον), ενώ αρνήθηκε ότι απέλυσε τον πρώην διευθυντή του, Τζέιμς Κόμεϊ, προκειμένου να σταματήσει τις έρευνές του για την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Νταϊάν Φαϊνστάιν, δήλωσε χθες ότι η Eπιτροπή Δικαστικού Σώματος της Γερουσίας στην οποία η ίδια είναι μέλος «αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης κατηγορίας για παρακώλυση της Δικαιοσύνης κατά του Τραμπ, βασιζόμενη εν πολλοίς στα μηνύματά του στο Τουίτερ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Τζον Ντάουν, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ, ανέλαβε την ευθύνη για ένα τουίτ σχετικά με την αποπομπή του Μάικλ Φλιν, λέγοντας σε συνέντευξη στον ιστότοπο Axios ότι το τουίτ το συνέταξε εκείνος και ήταν «δικό του λάθος», καθότι «άσχετος με το Τουίτερ».

Πόσο όμως επηρεάζουν όλα αυτά την καθημερινότητα του μέσου Αμερικανού πολίτη; Στην πραγματικότητα, ελάχιστα προς καθόλου.

Αυτό που πραγματικά θα του αλλάξει τη ζωή προς το χειρότερο έλαβε χώρα όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων ή στους σκοτεινούς διαδρόμους του FBI, αλλά στη Γερουσία, η οποία ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (51 προς 49) την πιο σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση από την εποχή του Ρίγκαν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο φόρος στις εταιρείες θα μειωθεί από το 35% στο 20%. Ολες οι κατηγορίες των φορολογουμένων θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται, ωστόσο ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν από το 2018 κάποια αύξηση στα ποσά που καταβάλλουν για φόρους καθώς καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού οι δεύτεροι καλούνται να πληρώσουν τα χρήματα των φόρων που περικόπτονται από τους πρώτους.

Το νομοσχέδιο, όπως επισήμανε η Huffington Post, θα προσθέσει άλλα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό χρέος μέσα σε μια δεκαετία, γεγονός που οδήγησε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Τενεσί, Μπομπ Κόρκερ, να το καταψηφίσει και να γίνει ο μοναδικός «αποστάτης» της παράταξής του.

Και μια σημαντική «λεπτομέρεια»: Σύμφωνα με το Newsweek, ο Τραμπ, μετά τις αποτυχημένες απόπειρές του να ξηλώσει τη μεταρρύθμιση υγείας του Μπαράκ Ομπάμα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πετυχαίνει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: να καταφέρει ταυτόχρονα ένα γενναίο πλήγμα στο Obamacare διά της πλαγίας οδού.

«Το νέο νομοσχέδιο», έγραφε το αμερικανικό περιοδικό, «αφαιρεί τη διάταξη που προβλέπει υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης θα επιφέρει αναγκαστικά αύξηση στα ασφαλιστικά συμβόλαια, καθώς εκατομμύρια νέοι και υγιείς Αμερικανοί ίσως επιλέξουν να μην ενταχθούν στο σύστημα (...). Χωρίς την υποχρεωτική ασφάλιση, οι τιμές για τα πακέτα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να αυξηθούν κατά 10% μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που ίσως αφήσει χωρίς υγειονομική κάλυψη περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανούς ώς το 2027, όπως ανέφερε έκθεση του διακομματικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!