Παιχνίδια εξουσίας στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ- Σουλτς

Νωρίτερα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» ανέφερε ότι χθες οι αρχηγοί των τριών κομμάτων κατά την συνάντηση που είχαν υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD).

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην συνάντηση εξετάστηκαν προηγουμένως όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο «μεγάλος» συνασπισμός, η κυβέρνηση μειοψηφίας και οι νέες εκλογές, ενώ αναφέρεται ότι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς θα υποβάλει την πρότασή του στα κομματικά όργανα και το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει την Δευτέρα να θέσει το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σαββατοκύριακο. «Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για κόκκινες γραμμές ή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο Σουλτς όμως σε συνέντευξη τύπου λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας αρνήθηκε ότι υπήρξε συμφωνία και ότι δόθηκε το πράσινο φως για συζητήσεις περί μεγάλου συνασπισμού. Εκτίμησε ότι η διαρροή στη Bild προήλθε από κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών με στόχο να ενταθεί η πίεση προς τους Σοσιαλδημκράτες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ και της είπε ότι θεωρεί απαράδεκτο κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο στις δηλώσεις του για απώλεια της εμπιστοσύνης.

Σημείωσε αντίθετα ότι η ηγεσία του κόμματος θα αποφασίσει τη Δευτέρα ποια θα είναι η στάση της SPD. "Εχουμε πολλές επιλογές" είπε ο Σουλτς και τόνισε ότι ακόμη η SPD δεν έχει λάβει οριστική απόφαση.

"Δε θέλω να κάνω εικασίες για το ποιός από την Ένωση (DU/CSU) θέλει να βλάψει ποιον με αυτή τη διαρροή. Για μένα είναι σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρο ένα πράγμα: Όποιος διαρρέει ψευδείς δηλώσεις, καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Έχουμε πολλές επιλογές για σχηματισμό κυβέρνησης. Θα πρέπει να μιλήσουμε για κάθε μία από αυτές τις επιλογές. Αυτό ακριβώς θα προτείνω τη Δευτέρα στην ηγεσία του κόμματος", δήλωσε ειδικότερα.

Ο Σουλτς δεν απέκλεισε βέβαια έτσι οριστικά το μεγάλο συνασπισμό ή τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση "Κένυα" δηλαδή συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασινων. Ο Σουλτς, ο οποίος εξαρχής είχε ταχθεί κατά μεγάλου συνασπισμού και είχε δηλώσει ότι η SPD πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη δεξιά κυρίως πτέρυγα του κόμματος του, από τους Χριστιανοδημοκράτες, τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλη η γηραια ήπειρος έχει το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο όσο η κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία παραμένει. Έχει μαζί του όμως σημαντικό κομμάτι της βάσης των Σοσιαλδημοκρατών, τη νεολαία του κόμματος και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δημιουργεί μέτωπο κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Μέσω της ιστοσελίδας τους και υπό το σύνθημα «NoGroko» οι Jusos (Junge Sozialisten=Νέοι Σοσιαλιστές) ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας από τα μέλη του SPD να τοποθετηθούν κατά της συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς. Στο κείμενο που συνοδεύει τη σχετική καμπάνια αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Επιμένουμε: η άρνηση του SPD να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός ήταν αναγκαίος και σωστός». Αλλά και μεταξύ του συνόλου των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα της Bild, μόνο το 22% τάσσεται υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού.

(AP Photo/Gero Breloer, pool)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!