Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένοι δρόμοι, δεκάδες απεγκλωβισμοί

Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Καστοριά. Επί ποδός δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διήμερο στην Ήπειρο.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Λούρο, όπου τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν καθώς υπερχείλισε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Πολλά από τα χωριά της Πρέβεζας έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στην Άνω Ράχη κατέρρευσε τμήμα βουνού, με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και τον δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε ένα αυτοκίνητο.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα προς τη Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Κλειστός παραμένει από χθες βράδυ ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στο Αγρίνιο η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στο Μεσολόγγι η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολς Κατσιφάρα, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν το βράδυ οι δρόμοι των Παξών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ το νερό παρέσυρε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Νωρίτερα, χείμαρρος στη Λευκίμμη, στα νότια της Κέρκυρας, παρέσυρε όχημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η οδηγός του. Η γυναίκα σώθηκε όταν πολίτες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

Απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ τα συμβατικά εκτελούν πλόες κατά την κρίση του πλοιάρχου. 

Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα. Στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Καβάλα - Πρίνος και Κεραμωτή - Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!