Λύση στο επόμενο εξάμηνο για την ονομασία προσδοκά η ΠΓΔΜ

Εμμένει η ΠΓΔΜ στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς αυτή αναμένεται να ξεκλειδώσει τις διεθνείς σχέσεις της γειτονικής χώρας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει ξεκαθαρίσει στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι η συμφωνία για την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της χώρας αυτής στις ευρω-ατλαντικές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φαίνεται πως έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της σε σχέση με το παρελθόν, επιδιώκοντας σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, παραδέχθηκε σήμερα (Πέμπτη) ότι η χώρα του επί πολλά χρόνια η χώρα του προκαλούσε την Ελλάδα, ότι ανεγέρθηκαν μυθοπλαστικά μνημεία και ότι στο αεροδρόμιο έχει δοθεί το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι όλα αυτά πλέον έχουν σταματήσει, γιατί η χώρα του θέλει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία, όπως παρατηρεί, έχει κοινή ιστορία που θα πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει.

«Έχουμε επίγνωση πως η Ελλάδα έχει μία επαρχία με το ίδιο όνομα και γι αυτό δεν αποδέχεται το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως επίσης μας είναι σαφές ότι κανένας δεν θα κατακτήσει το έδαφος του γείτονα. Το πολύ να καταλαμβάνουμε τις όμορφες ελληνικές παραλίες στις οποίες φθάνουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο "Μακεδόνες". Από την άλλη πλευρά έρχονται πολλοί Έλληνες επενδυτές στην "Μακεδονία". Εξάλλου υπάρχει στην Αθήνα μία κυβέρνηση με αριστερό προσανατολισμό η οποία δεν είναι εθνικιστική. Ελπίζουμε σε μία λύση μέσα στο επόμενο εξάμηνο», τόνισε ο Ζάεφ στην ίδια συνέντευξη. 

Μάλιστα, έδωσε το μήνυμα της συναπόφασης με την Ελλάδα, στο ζήτημα της ονομασίας: «Θέλουμε να αλλάξουμε την τρέχουσα διεθνή ονομασία, ΠΓΔΜ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τρόπο που να μπορεί να είναι αποδεκτό από την Ελλάδα, αλλά και από τη "Μακεδονία».

Τόνισε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!