Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έρευνες: Πως οι αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Δύο διαφορετικές και τελείως αντίθετες έρευνες για τις πολιτικές τάσεις στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη, από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την εφημερίδα το Εθνος της ΚΑΠΑ Research αντίστοιχα.

Και οι δύο δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία η μεν πρώτη με 12 μονάδες η δε δεύτερη με 4,8 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30%, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο παρατάξεις να χάνουν από μισή μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Νοεμβρίου.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με 9,5%, τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 7,5% ενώ στο 6,5% ακολουθεί το ΚΚΕ.

Πέραν αυτών, κανένα άλλο κόμμα δεν υπερβαίνει το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή, με την Ένωση Κεντρώων να αποσπά το 2,5% των ψήφων, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολουθούν με 2%.

Κοντά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που διεξήχθη μεταξύ 13 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου  ενώ στην τρίτη θέση σκαρφαλώνει ο νέος πολιτικός φορέας της κεντροαριστέρας «Κίνημα Αλλαγής».

Στους δείκτες - είτε της πρόθεσης ψήφου είτε της κατανομής αδιευκρίνιστης ψήφου- καταγράφεται περιορισμός της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις 4,8μονάδες. Το βασικό κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 17%, έναντι 21,8% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων έρχεται ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς με ποσοστό 8,7%. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του, αφού έχει ποσοστό της τάξης του 5,9%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρνουν ούτε σε αυτή τη δημοσκόπηση να εξασφαλίσουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για την Ένωση Κεντρώων.

Η μεγάλη διαφοροποίηση που παρουσιάζεται στα ευρήματα των δύο ερευνών κυρίως στη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο ποσοστό των αναποφάσιστων και αρνητικών σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Η έρευνα του ΠΑΜΑΚ το παρουσιάζει στο 15% ενώ αυτή της ΚΑΠΑ Research στο 25,8%.

Τα διαφορετικά αυτά ευρήματα αναδεικνύουν ως καθοριστικό παράγοντα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε και αν γίνει, και σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα, τους αναποφάσιστους καθώς ο τρόπος που καθορίζουν την ψήφο τους έχει έντονα αντιφατικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο τρόπος που απαντούν στα διάφορα επιμέρους ερωτήματα των ερευνών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι πιθανόν να προέρχονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος ανεξάρτητα πολιτικών παρατάξεων.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!