«Αναπόφευκτος» ο πυρηνικός πόλεμος λέει η Πιονγκγιάνγκ

Θέμα χρόνου είναι ο πυρηνικός πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, η οποία υποστηρίζει ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση Νότιας Κορέας και ΗΠΑ κλιμακώνει την κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών στην Πιονγκγιάνγκ, οι «πολεμοχαρείς δηλώσεις» εκ μέρους της αμερικανικής ηγεσίας, αλλά και η μορφή των στρατιωτικών ασκήσεων αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο.

Ανακοίνωση του βορειοκορεατικου υπουργειου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο πόλεμος είναι θέμα χρόνου και έπαψε πια να είναι υποθετικός, και θύμισε τις δηλώσεις του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο το περασμένο Σάββατο, όταν είπε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «δεν έχει ιδέα για το πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και διεθνώς».

Με τον τρόπο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, υποστήριξε ότι ο Μάικ Πομπέο προκάλεσε την Πιονγκγιάνγκ «ασκώντας θρασύτατη κριτική στον ηγέτη μας, ο οποίος βρίσκεται στις καρδιές του λαού μας».

Επίσης, συμπλήρωσε, «οι ευρείας κλίμακας πυρηνικές πολεμικές ασκήσεις των ΗΠΑ που ακολούθησαν δημιουργούν μια επισφαλή κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας και σειρά από επιθετικά πολεμικά σχόλια από υψηλά ιστάμενους Αμερικανούς πολιτικούς, ώστε να καθιστούν το ξέσπασμα πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πότε θα ξεσπάσει ο πόλεμος».

Αν και όπως είπε η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο, «δεν θα κρυφτούμε και αν οι ΗΠΑ υποτιμήσουν την υπομονή μας και πατήσουν το κουμπί του πυρηνικού πολέμου, θα τις κάνουμε να πληρώσουν μέσω της πυρηνικής μας ισχύος, η οποία έχει εδραιωθεί».

Οι δηλώσεις-απειλές του εκπροσώπου του βορειοκορεατικού υπουργέιου Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε ανωνύμως στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες αφότου υπερηχητικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ τύπου B-1B πέταξε πάνω από τη Νότια Κορέα, σε μια σαφή επίδειξη δύναμης προς τον βόρειο γείτονά της και στο πλαίσιο της μεγάλης αεροπορικής άσκηση που είναι σε εξέλιξη με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολεμικών αεροσκαφών.

Το βομβαρδιστικό προχώρησε σε προσομοίωση βομβαρδισμών σε πεδίο ασκήσεων και ανακοίνωση του στρατού της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η στρατιωτική άσκηση «δείχνει ότι οι σύμμαχες χώρες (βλ. Ν. Κορέα και ΗΠΑ) αποδεικνύουν την ισχυρή βούλησή τους και την ικανότητά τους να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα, η οποία απειλεί με πυρηνικά όπλα και πυραύλους».

Αεροσκάφη B-1B έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά ως μέσο για την επίδειξη δύναμη στη Βόρεια Κορέα, μετά τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, οι οποίες αποδεικνύουν ότι όντως έχει ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να πλήξει και την αμερικανικη ενδοχώρα.

Τα αεροσκάφη αυτά, τα οποία στο παρελθόν έφεραν πυρηνικά όπλα, ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν μετατραπεί σε συμβατικά πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο η χρήση τους έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από την πλευρά της Βόρειας Κορέας θεωρούνται ένδειξη της πρόθεσης των ΗΠΑ για χρήση πυρηνικών όπλων.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!