«Ναι μεν αλλά...» από Μακρόν ενώπιον Νετανιάχου

Τη γλώσσα της διπλωματίας χρησιμοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να υποδείξει με «κομψό τρόπο» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το τι θα ήταν καλύτερο να κάνει, αποφεύγοντας ωστόσο ξεκάθαρα να έρθει σε ρήξη μαζί του. 

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ και κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε «θαρραλέες χειρονομίες» προς τους Παλαιστίνιους, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που αυτή τη στιγμή υπάρχει.  

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος και ιδιαίτερα προκλητικός στις θέσεις του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του προέδρου της Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε στο Ισραήλ. Δεν είμαι συνηθισμένος να λαμβάνω διαλέξεις περί ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην πατρίδα του, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που συνδράμει το Ιράν να... βοηθά τρομοκράτες (και εντός της Γάζας) για να σκοτώνουν αθώους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου είχε κατηγορήσει τις χώρες της Ε.Ε. «για δύο μέτρα και δύο σταθμά», λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του από το Ισραήλ στη Γαλλία. Όπως ισχυρίστηκε, πολλές χώρες καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, όχι όμως και τις παλαιστινιακές ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει την απόφαση Τραμπ ως «ιστορική».

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, οι διαμαρτυρίες για την προκλητική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για άλλη μια φορά σήμερα (Κυριακή) τους δρόμους μεγάλων πόλεων στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν στοιχίσει -μέχρι σήμερα- τη ζωή σε τέσσερις Παλαιστίνιους. 

Στη Βηρυτό του Λιβάνου, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση, προκειμένου να τους απωθήσουν. Παράλληλα, ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, ενώ αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες. Πολλοί διαδηλωτές φέρονται να τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με την αστυνομία να προχωρά σε αρκετές συλλήψεις.

Την ίδια στιγμή, ένας Παλαιστίνιος φέρεται να μαχαίρωσε και να τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό φύλακα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ. Την πληροφορία μετέδωσε η ισραηλινή αστυνομία, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Όπως έγινε γνωστό, ο 24χρονος δράστης συνελήφθη.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!