Σοβαρές αρρυθμίες στον εφοδιασμό της αγοράς της Θεσσαλονίκης με φάρμακα - Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις σοβαρές αρρυθμίες που παρατηρούνται στον εφοδιασμό της αγοράς  και των ασθενών της Θεσσαλονίκης με φάρμακα λόγω ελλείψεων κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου.
Αρκετά φάρμακα παραμένουν σε χρόνια έλλειψη (π.χ. σκευάσματα για την οστεοπόρωση, αντιπηκτικά κ.α.) ενώ o Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικό κατάλογο με 19 φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών  φάρμακα για την ακράτεια, τη χοληστερίνη, σκευάσματα για διαβητικούς καθώς και εμβόλια.
Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, πολλές φορές αναγκάζονται, όπως αναφέρουν, να μοιράζουν τα χάπια από ένα κουτί σε περισσότερους ασθενείς ή να αναζητούν τα φάρμακα σε φαρμακεία  από γειτονικούς νομούς. Παράλληλα, η προμήθεια ενός μόνο σκευάσματος από τις εταιρείες ή τις φαρμακαποθήκες δεν είναι πάντα εφικτή ενώ είναι γνωστό ότι η πίστωση στην αγορά έχει πια ‘εξανεμιστεί’.
«Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι καινούριο αλλά δεν φαίνεται να υποχωρεί, με μεγάλους «χαμένους» τελικά τους ασθενείς» σημειώνει η βουλευτής και ρωτά τον υπουργό:
- Που οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στην αγορά της Θεσσαλονίκης; Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντιμετώπισή τους;
- Όσον αφορά φάρμακα για τα οποία διαπιστώνεται  δυσκολία προμήθειας στην αγορά, που αποδίδετε το συγκεκριμένο φαινόμενο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διαχείρισή του;


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!