Μέρκελ: Θερμή υποδοχή αυτήν τη φορά στο συνέδριο του CSU

Η αποκατάσταση - και τυπικά - των σχέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ήταν ο απολογισμός της πρώτης μέρας του Συνεδρίου του CSU στη Νυρεμβέργη, το οποίο καλείται να προετοιμάσει το κόμμα τόσο για τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και για τις κρίσιμες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο κρατίδιο το φθινόπωρο του 2018.

Αυτήν τη φορά, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με ενθουσιώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε σε τίποτα την - εξευτελιστική, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε - σκηνή του 2015 με τη Μέρκελ να στέκεται επί 13 λεπτά δίπλα στον βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ και να δέχεται την κριτική του για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, σπάζοντας τον πάγο από την αρχή της 30λεπτης ομιλίας της.

«Κι εγώ χαίρομαι που είσαι εδώ. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κι αυτό έχει μεγάλη αξία», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Ζεεχόφερ.

Το μοντέλο της διαρχίας

Ούτε ο ίδιος όμως βρίσκεται πλέον στην ίδια θέση. Το κόμμα του έχασε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θεριεύει στη Βαυαρία και ο ίδιος χρειάστηκε επανειλημμένα να αγωνιστεί για να κρατήσει τη θέση του.

Το αποτέλεσμα; Σήμερα (Σάββατο) θα αποχωρήσει και επισήμως από την εκ νέου διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, παραχωρώντας τη θέση του στον επί χρόνια σημαντικότερο εσωκομματικό αντίπαλό του, Μάρκους Σέντερ, ενώ ο ίδιος θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος με ποσοστό άνω του 80%.

«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εύκολα για μας. Αλλά το CDU και το CSU είναι ισχυρά μόνο όταν είναι ενωμένα. Και αξίζει να παλεύουμε και να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι η προσφυγική κρίση είχε τις συνέπειές της και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Ζεεχόφερ απέφυγε πάντως να αναφερθεί εκτενώς στο μοντέλο διαρχίας που θα δοκιμάσει για πρώτη φορά το κόμμα του.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι με τον κ. Σέντερ είχε πολύ καλή συνεργασία στο υπουργικό συμβούλιο και έσπευσε να βάλει ως κατώτατο όριο για τις εκλογές στο κρατίδιο το 40%.

«Αυτός είναι ο ενδιάμεσος στόχος. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερους στόχους», κατέληξε.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!