Μήνυμα Eurogroup: Χαιρόμαστε για την συμφωνία, ώρα να την εφαρμόσετε -Aνησυχία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Εξέφρασαν όμως και την ανησυχία τους.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισαν ως «καλά νέα» την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Και οι τρεις επεσήμαναν όμως ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα.

Η αίσθηση ανησυχίας όμως, σχετικά με τη χώρα μας, δεν έλειψε ούτε από αυτή τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ, σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για τη δίωξη τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάδα.

«Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση και εκφράστηκε ξανά η σαφής ανησυχία για την υπόθεση που αφορά εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές στην Ελλάδα και βρέθηκαν στα δικαστήρια. Είναι πολύ ατυχές», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν αυτή η διαδικασία.

«Η σκληρή δουλειά των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Τα επόμενα βήματα είναι η Αθήνα να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν. Αυτό θα γίνει, σε μεγάλο βαθμό, πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ μερικά θα γίνουν αμέσως μετά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από το Eurogroup.

«Αυτό θα επιτρέψει στους Θεσμούς να δουν αν όλα έχουν γίνει και στη συνέχεια να ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου», συμπλήρωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε, σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο ομαλή και γρήγορη διαδικασία, κάτι που είναι πολύ καλό σημάδι, συμπλήρωσε. «Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων το ταχύτερο δυνατόν. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να γίνει στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Αυτό δεν είναι μόνο επιθυμητό, αλλά και απόλυτα εφικτό», πρόσθεσε ο Επίτροπος Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι όλοι οι Θεσμοί συμφωνούν πλέον ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 1,75% για το 2017.

«Η συμφωνία είναι ένα καλό σημάδι αυξημένης ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ένα καλό σημάδι για τις αγορές», σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα γίνει γρήγορα για να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση έως τα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!