Ζήτησε συνδρομή τραπεζών κατά των fake news για την α' κατοικία UPD

Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για στενή συνεργασία, καλώντας τις τράπεζες να συμβάλουν ώστε να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων, κυρίως όσον αφορά την προστασία της α' κατοικίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη «να μειωθούν με ταχύτητα» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνάντηση είχε σήμερα (Δευτέρα) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη «στενή συνεργασία» των τραπεζών, σε δύο θέματα που κατέγραψε ως πολύ σημαντικά και για τα οποία κάλεσε την Ένωση να συμβάλει αποφασιστικά. 

Το ένα από τα δύο θέματα, έχει να κάνει με τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, και τα οποία κάνουν λόγο για κίνδυνο της α' κατοικίας των πολιτών λόγω των πλειστηριασμών.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να υπογραμμίσει ότι οι τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση, διευκρινίζοντας πώς έχει η κατάσταση. Τις κάλεσε ωστόσο, να συμβάλουν ώστε -όπως είπε- να σταματήσει «μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει, διαμορφώνουν ένα πλέγμα που, κατά την άποψή μου, δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία».

Απευθυνόμενος στα μέλη του προεδρείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι «πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να ανταποκριθείτε και να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης και το αίσθημα της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».

Επίσης ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τις τράπεζες να βγάλουν «από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας». Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Πρέπει να ξεκινήσουμε με μια προσπάθεια να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, τι ακριβώς κάνουμε. Και να σταματήσει αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Διότι, αυτή τη στιγμή, υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου κρίσιμου για την  ελληνική οικονομία, από την πλευρά των τραπεζών, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες, μεγαλομπαταχτσήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι, βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μην πληρώνοντας τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Και αυτό εμποδίζει, αυτή τη στιγμή, ένα νέο ζευγάρι, για παράδειγμα, που θέλει να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον, να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με εγγυήσεις, προκειμένου να στήσει τη ζωή του. Γιατί οι τράπεζες αδυνατούν, εξαιτίας αυτού του λόγου, να παίξουν το ρόλο που αρμόζει, που έχουν στην ελληνική οικονομία.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ο μόνος τρόπος να σταματήσει, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν με ταχύτητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης τα εξής:

«Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (σ.σ. στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη».

Αναφερόμενος στον ρόλο των τραπεζών, τόνισε ότι «είναι κρίσιμος» και για οι τράπεζες πρέπει να ακουμπήσουν «στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!