Πολλαπλά μηνύματα και θολές προοπτικές UPD

Τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας φαίνεται πως θα έχουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μετά το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που κήρυξε ο Μαριάνο Ραχόι. Την πρώτη θέση αναμένεται να καταλάβουν οι Θιουδαδάνος, κακό το αποτέλεσμα για τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, φαίνεται πως τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αρκεί, φυσικά, να συμφωνήσουν.

Τα αποτελέσματα για 135 έδρες:

Το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας παραμένει ρευστό, καθώς, όπως φαίνεται τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, σε περίπτωση που συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, όπως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δεδομένο.

Η διαφορετική πορεία των Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ του Junts και της ERC, ενώ το αντικαπιταλιστικό CUP επιμένει στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Τα υπόλοιπα σενάρια φαντάζουν αρκετά ακραία, καθώς ούτε τα νούμερα φαίνεται να δίνουν πολλές διαφορετικές προοπτικές.

Στους μεγάλους χαμένους, βέβαια, θα πρέπει να συγκαταλέγεται ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι, όχι μόνο για την εκλογική του συντριβή, η οποία ήταν λίγο έως πολύ δεδομένη, αλλά γιατί δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να ενδυναμώσει το μπλοκ υπέρ της ενωμένης Ισπανίας στην επαρχία.

Σίγουρα η πιθανότητα η Καταλονία να έχει ακριβώς την ίδια κυβέρνηση (έστω και τραυματισμένη) που είχε πριν από τη βίαιη καταστολή από πλευράς Μαδρίτης, την αναίρεση της αυτονομίας και την προκήρυξη εκλογών είναι το χειρότερο δυνατό σενάρο που μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στον αντίποδα και τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη σιγουριά, πρώτον γιατί το άρθρο 155 παραμένει σε ισχύ και δεύτερον γιατί, ακόμη και με πλειοψηφία στη Βουλή δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από το 50% των Καταλανών ψηφοφόρων.

Νωρίτερα η πρώτη εκτίμηση της ισπανικής εφημερίδας  La Vangardia κατέγραφε ότι το Θιουδαδάνος αναμένεται να συγκεντρώσει 35-37 έδρες και να βρίσκεται οριακά στην πρώτη θέση. Το κόμμα του Οριόλ Ζουνκέρας, όμως φέρεται να συγκεντρώνει 34-36 έδρες και, συνεπώς η μάχη για την πρώτη θέση παραμένει αμφίρροπη.

Το Junts του Κάρλες Πουτζντεμόν συγκεντρώνει 28-29 έδρες και το CUP 5-6. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, εφόσον συμφωνήσουν, θα μπορέσουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην καταλανική Βουλή.

Καταποντισμός για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο συγκεντρώνει 3-5 έδρες. Υψηλά ποσοστά για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι φέρεται να συγκεντρώνουν 18-20 έδρες, ενώ η καταλανική παράταξη του Podemos, το Catalunya en Comu κερδίσει 7-8 έδρες.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα της El Pais τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία μπορούν να συγκντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Καταλανικό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι οι Θιουδαδάνος φέρεται να κερδίζουν την πρωτιά.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!