Διάλογος με πολλούς αστερίσκους UPD

Νίκη για τους αυτονομιστές, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον φέρνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία. Δύο από τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Κάρλες Πουτζντεμόν ήδη τοποθετήθηκαν υπέρ του διαλόγου, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους από τις εκλογές, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές έχασαν σε στήριξη, αλλά όχι τόσο όσο θα ήθελε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Καταλονία εισέρχεται σε περίοδο διαλόγου και δήλωσε ότι ο ίδιος θα κάνει προσπάθεια να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση. 

«Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας» είπε ο Μαριάνο Ραχοί και προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Πάντως, ο Μαριάνο Ραχόι φρόντισε να θολώσει ελαφρώς τα νερά προσθέτοντας ότι «το πρόσωπο με το οποίο πρέπει να συνομιλήσω είναι αυτό που κέρδισε τις εκλογές, είναι η κα. (Ινές) Αριμάδας», η επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos» 

Στον αντίποδα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε από το Βέλγιο ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Μαριάνο Ραχόι, αλλά εκτός ισπανικού εδάφους για συνομιλίες.

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Επίσης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να διευρύνει σε επιπλέον έξι πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα, την άσκηση διώξεων, ένα 24ωρο μετά τις καταλανικές εκλογές.

Οι κατηγορίες είναι η εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση.

Τα πρόσωπα που μπαίνουν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης είναι η Μάρτα Ροβίρα, νούμερο δύο της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στις χθεσινές εκλογές. Ο ηγέτης του κόμματος, Οριόλ Ζουνκέρας βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Εκτός από την Ροβίρα, στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει και ο προκάτοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης Άρτουρ Μας όπως και η Μάρτα Πασκάλ, η ηγέτιδα του κόμματός τους.

Επιπλέον, δύο πρώην βουλευτίνες του κόμματος CUP η Άνα Γκαμπριέλ και η Μιρέια Μπόγια και η πρόεδρος της Ένωσης των δημοτικών αρχών υπέρ της Ανεξαρτησίας Νεούς Γιοβέρας.

Τα έξι αυτά πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 22 κατηγορουμένων που ερευνώνται για τον ρόλο τους στην πορεία προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την καταλανική ηγεσία.

Ο δικαστής εξηγεί στην απόφασή του ότι, σύμφωνα με μια έρευνα της ισπανικής Πολιτοφυλακής, όλοι τους συμμετείχαν σε συναντήσεις με στόχο να «σχεδιάσουν και να διαμορφώσουν τη διαδικασία της απόσχισης» της περιοχής από την Ισπανία.

Συμμετείχαν επίσης σε μια «στρατηγική επιτροπή» που ήλεγχε την πορεία προς την απόσχιση.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!