Αναιρέθηκε η απόφαση για πώληση όπλων στη Σ. Αραβία UPD

Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναίρεσε κατά πλειοψηφία τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής ήταν αναμενόμενη, μετά τις νεότερες εξελίξεις και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προαναγγείλει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί και θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις όποιες αποφάσεις λάβει το Ευρωκοινοβούλιο για τη Σ. Αραβία.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι αυτή η απόφαση έρχεται εν μέσω σφοδρής και επίμονης προσπάθειας από Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη να θεωρηθεί ως κυβερνητικό σκάνδαλο η υπόθεση, καθώς και έπειτα από περίπου δέκα ημέρες από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, οι βουλευτές της Ν.Δ. έθεσαν σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενες στα παραπάνω ερωτήματα, εξέφρασαν την απορία τους γιατί οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν έθεσαν αυτά τα ερωτήματα τους στον κ. Κυριακίδη ο οποίος παρίστατο στη συζήτηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε το λόγο κατά προτεραιότητα στην έναρξη της συζήτησης και όλα όσα δήλωσε, αναπαράχθηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφορικά με θέμα που έχει θέσει η ΝΔ για τον ρόλο του κ. Τάσου Μπούρα, σημειώνουν ότι «στη ΓΔΑΕ υπηρετεί ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μπούρας». «Υπάρχει συνεργάτης του υπουργού που είναι νυμφευμένη με συνεπώνυμο του Συνταγματάρχη και που μπορεί να πέρασε να πάρει τη γυναίκα του από το υπουργείο», σχολίαζαν οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στο ερώτημα της Ν.Δ. ποια η σχέση του κ. Τάσου Μπούρα με το υπουργείο.

Λίγο μετά την απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «αναγνώριση της ύπαρξης σκανδάλου» και υποστηρίζει ότι βαθύτατα εκτεθειμένος είναι τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία συγκάλυψης.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. έχει ως εξής: 

Μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής ο κ. Πάνος Καμμένος είναι ακόμη πιο εκτεθειμένος. Για πρώτη φορά η Επιτροπή Εξοπλισμών ακυρώνει μια γνωμοδότησή της αναγνωρίζοντας έτσι την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση πώλησης όπλων μέσω του μεσάζοντα-λαθρέμπορου Β. Παπαδόπουλου στη Σαουδική Αραβία. 

Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι και ο κ. Τσίπρας που εξακολουθεί να καλύπτει τον συναρχηγό του, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλλει ακόμη και πλαστά έγγραφα στην βουλή σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να συγκαλύψει τη σκοτεινή υπόθεση στην οποία πρωταγωνιστεί. 

Την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου φανερώνει και η σημερινή επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, η οποία, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Φίλης, εκθέτει την κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία συγκάλυψης και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση θα απαντηθούν.

Πόσο μάλλον όταν ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγούμενη την ακύρωση της συμφωνίας, αναγνωρίζει πλέον και τυπικά ότι η Ελλάδα έχασε 66 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιμονής του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου να χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!