“142 μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας” στη συνάντηση "Διχασμός και Εμφύλιος, διακρίσεις Θεσσαλονίκη - Αθήνα, Δυτικά - Ανατολικά Λουκέτα στην παραγωγή και ερήμωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης"

142 μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04/01/18
200  άτομα στη συνάντηση στο Ξεν. Grand Palace Hotel  Θεσσλονίκης με θέμα:
Διχασμός και Εμφύλιος, διακρίσεις Θεσσαλονίκη - Αθήνα, Δυτικά - Ανατολικά
Λουκέτα στην παραγωγή και ερήμωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Ποιες επενδύσεις, ποια ανάπτυξη, ποια Θεσσαλονίκη! Συνειδητές καταστροφικές διατάξεις με τη χωροταξία.



“Το δίλημμα της ανάπτυξης στη Κεντρική Μακεδονία με επενδύσεις ή συνειδητή “ερήμωση” δυτικά και “λουκέτα” παντού”


 
Παραβρέθηκαν : απήθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό με επιστολή η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κα. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε εκπρόσωπο του τον βουλευτή κ. Σάββα Αναστασιάδη, με εκπρόσωπο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας απεύθυνε  θερμό χαιρετισμό, ο Ευρωβουλευτής κ. Κ. Χρυσόγονος, ο τ. Υπουργός κ. Δημ Μάρδας, ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Κ. Γιουτίκας, ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Μ. Βλαχογιάννης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τ. Υπουργοί, και μεγάλο πλήθος επιχειρηματιών και κόσμου!
Στην συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ή καταστροφικό θέμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρώτα οι ενδιαφερόμενοι δήλωσαν τους κινδύνους από την χωροταξία, αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Επισημάνθηκε το πρόβλημα του χωροταξικού, προτάθηκαν οι θετικές και χωρίς έξοδα λύσεις, όπως συμβαίνει στην ΕΕ και στην Αττική, αλλά ταυτόχρονα προτάθηκε πως υπάρχουν οι δυνατότητες νέων έργων δυτικά, όπως το επιχειρηματικό πάρκο, το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης που τόσα χρόνια συμφωνήθηκε και ακόμη είναι ζητούμενο.
Προχωρήσαμε και ένα βήμα πιο μπροστά, προβάλλοντας ποιος τα δημιουργεί, ποιος δεν τα θεραπεύει, ποιοι ωφελούνται, ποια συμφέροντα υπάρχουν!
Στο τέλος συνοψίσαμε με θετική πρόταση: να διαγραφούν οι καταστροφικές διατάξεις χωρίς κόστος και  να υλοποιηθούν τα πρώτα έργα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά – ανατολικά, με σύμβαση παραχώρησης και χωρίς  κρατικό κόστος.

Συζήτηση: Αναφερθήκαμε στην αρχή ότι η συνάντηση έχει πυρήνα επιχειρηματιών, καλούμε τους πολιτικούς μας, είτε έρχονται, είτε δεν έρχονται. Δείχνει το ενδιαφέρον. Συζητήθηκε έντονα από το κοινό η παρουσία - απουσία ορισμένων πολιτικών και τοπικών αρχόντων. Όλοι οι παριστάμενοι – ακόμη και αυτοί που το δημιούργησαν, δήλωσαν την συμπαράσταση τους στο πρόβλημα και επιζητούν την επίλυση του. Ο καθηγητής κ. Ε. Δημητριάδης ανάλυσε το επιχειρηματικό πάρκο στους Λαχανόκηπους. Ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής κ. Ν. Βαρσακέλλης ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα και επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει σχήμα μπανάνας και είναι α- νόητοι όσοι έκαναν αυτό το χωροταξικό. Οι επιχειρηματίες ο καθένας με το δικό του τρόπο έθεσαν τις βάσεις του θέματος, επισημαίνοντας τον διχασμό και την διχόνοια που φέρνουν οι διακρίσεις με Αθήνα και ανατολικά, ποιες διατάξεις μπορούν και πρέπει να διαγραφούν, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις διατάξεις αυτές, ποιοι κερδοσκοπούν με τα γήπεδα ανατολικά σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης. Σχολιάστηκε η απουσία ορισμένων μέσων, όπως προέτρεψε ο απίστευτος μηχανισμός φίμωσης των πολιτών από τη υψηλή όχληση. Παρουσιάστηκε το καλύτερο παράδειγμα μεγάλου έργου με το επιχειρηματικό πάρκο, δυτικά στους Λαχανόκηπους.

Αποδεδειγμένα και δημόσια γίνονται σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση και ... προνομιακή “κερδοσκοπία” για τα ακίνητα ανατολικά. Οι “χορηγίες” είναι δημόσιες και ορατές παντού. Οι απίστευτοι μηχανισμοί από την υψηλή όχληση για την παρακολούθηση και φίμωση πολιτών, έγιναν δημόσιοι και εκτελούνται κάθε μέρα με επικοινωνιακές διαστρεβλώσεις. Όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες έχουν παραδεχτεί ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
          Ποια ανάπτυξη, ποιες επενδύσεις, ποια πρωτεύουσα ανεργίας ... όταν την ίδια ώρα συνειδητά ερημώνεται και βρίσκονται σε ομηρεία η δυτική Θεσσαλονίκη και όλη η κεντρική Μακεδονία, με σιωπή!
          Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται επί δεκαετίες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Δεν βλέπουμε πως η ΠΚΜ από 1η περιφέρεια σε ΑΕΠ κατά κεφαλή έγινε 9η,  και προ κρίσης και σήμερα! Έχασε το ~60-70% του ΑΕΠ , ή 20 δις €/χρόνο.

           
      Περιφερειακό χωροταξικό: Διχασμός και εμφύλιος! Δεν είμαστε σοβαροί.
Ερήμωση μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη και λουκέτα σε όλη την παραγωγή σε ολόκληρη την ΠΚΜ. Προχωράει το περιφερειακό χωροταξικό και τα υποκείμενα ΓΠΣ με τις αδιόρθωτες καταστροφικές διατάξεις. Γνωστό είναι ποιος τα κάνει, ποιος δεν τα διορθώνει, ποιοι κόπτονται για την ανάπτυξη!

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με αποδεδειγμένα και αδιάψευστα στοιχεία για τον «θάνατο» της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τα νέα λουκέτα στην παραγωγή σε όλη την Μακεδονία,  εξαιτίας των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού σχεδίου.
1) Αντί να επιβάλλει την αντιρρυπαντική νομοθεσία Σεβέζο –όπως οφείλει από το 2015-  εντός ορίων στις βιομηχανίες υψηλής όχλησης, επιβάλλει παράτυπα ζώνες και μια ακτίνα χιλιομέτρων χωρίς ζωή… χωρίς σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ζωή, επενδύσεις, κλπ.
2) Και ταυτόχρονα με άλλες διατάξεις βάζει λουκέτο σε χιλιάδες   παραγωγικές μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που υποχρεώνονται σε μετεγκατάσταση μέχρι τις 31/12/2017!
Ασύλληπτα πράγματα σε καιρούς κρίσης, ανεργίας και σε δημοκρατικά λειτουργούντα κράτη της ΕΕ.

Ως τώρα είχαμε πει ότι άλλοι νόμοι ισχύουν στην Αθήνα και άλλοι στη Θεσσαλονίκη. Εδώ στις δεξαμενές δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την πρόθεση ερήμωσης ζωνών χιλιομέτρων- από την β' προβλήτα μέχρι Μαγνησία, με σημερινούς ή αυριανούς χάρτες.  Στην Αθήνα και σε όλη την Ε.Ε. δεν προβλέπεται ερήμωση εκτός ορίων… Εκεί το ρυθμιστικό αποδέχεται και ενθαρρύνει την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παρουσία και την λειτουργία των επιχειρήσεων. Η χαμηλή και μέση όχληση κρίνεται συμβατή αυτόματα στον ιστό της μεγαλούπολης, εδώ όχι…

Ως τώρα, υπήρχε ο γνωστός διχασμός. Άλλο κράτος η Αθήνα, άλλο οι «πεταμένοι» στον ελληνικό βορρά… Τώρα έρχεται και ο εμφύλιος… Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που προβλέπει όρους δόμησης κλπ κλπ, που οδηγεί δηλαδή σε περαιτέρω ανάπτυξη –και πολύ σωστά- ενώ η Δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει αποπαίδι, «παιδί ενός κατώτερου Θεού», τιμωρημένο με «αποβολή» όχι μόνον από το σχολείο της μελλοντικής ανάπτυξης και προοπτικής, αλλά και της σημερινής ζωής.

Το υπό ψήφιση ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, προβλέπει τις ίδιες καταστροφικές διατάξεις. Ερημώνει στα δυτικά την πόλη, αφήνει το βούρκο, διώχνει την χαμηλή όχληση από την πόλη, αντί να την ενθαρρύνει να επανέλθει.

Εναντιωνόμαστε όλοι. Και στην ουσία και στην επισήμανση των σκανδαλωδών εξαιρέσεων. Η ΠΕΔ, 5 Δήμοι με 400.000 κατοίκους, 4 οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη, 137 μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά δισεκατ. ευρώ πωλήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς και Ενώσεις πολιτών!

Δεν υπάρχουν ερωτήματα πια. Τα θέματα είναι αμείλικτα και ζητούν τώρα διορθώσεις.  Για μας που ζούμε και δημιουργούμε εδώ, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Υπάρχει κράτος δικαίου; Υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία; Κανείς δεν τα δέχεται, κανείς δεν τα διορθώνει. Συμφέροντα τα υποκινούν.  Δεν κάνουν τίποτα οι περιφερειακοί άρχοντες. Δεν το αναδεικνύουν τοπικοί βουλευτές και η κυβέρνηση.

Υπάρχουν ακριβώς οι αρμόδιοι προϊστάμενοι στην ΠΚΜ, στο Δήμο, στο Υπουργείο, στις Υπηρεσίες, όσοι τα εισηγούνται και τα ψηφίζουν!


Υπάρχει ΟΡΑΜΑ, υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος, να εξαλειφθούν οι διατάξεις, να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό κέντρο στους Λαχανόκηπους, να γίνει το West Thess Challenge πραγματικότητα. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!