21 ώρες διαβουλεύσεων κι ακόμη δεν βγήκε «λευκός καπνός» στη Γερμανία για μεγάλο συνασπισμό

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για την έναρξη διαβουλεύσεων για κυβερνητική συμμαχία στη Γερμανία δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς.

Οι ηγεσίες της CDU, της CSU και του SPD του Μάρτιν Σουλτς είχαν σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα, αλλά μετά από 21 ώρες διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν χθες (Πέμπτη) το πρωί τα τρία κόμματα δεν τα έχουν ακόμη βρει στο φορολογικό, την οικονομική πολιτική, το μεταναστευτικό και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ δεν αποκλείεται να διακοπούν οι συζητήσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει χθες ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές», εξέφρασε όμως την ελπίδα να ολοκληρώσουν μέχρι σήμερα τα κόμματα τον προκαταρκτικό γύρο.

Οι αντιπροσωπείες που μετέχουν στις διαβουλεύσεις θα ενημερώσουν το πρωί τις ηγεσίες των κομμάτων για την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί.

Συνολικά 39 άτομα -13 από κάθε κόμμα- ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή τις διερευνητικές επαφές με στόχο να πετύχουν συμφωνία σε γενικά ζητήματα πολιτικής που θα επέτρεπαν στα κόμματα να αρχίσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Μέχρι στιγμής φέρονται να έχουν συμφωνήσει να μειωθούν μέχρι το 2020 κατά 40% οι εκπομπές ρύπων στη Γερμανία, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει άλλες λεπτομέρειες καθώς οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό μυστικότητα.

Πολιτικοί παρατηρητές και μέλη των τριών κομμάτων ελπίζουν να επιτευχθεί συμφωνία και σε άλλα βασικά ζητήματα ώστε να αποφευχθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ ή νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το τελικό εμπόδιο αναμένεται να είναι το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου, όπου τα μέλη του SPED θα ψηφίσουν ως προς το αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική συμμαχία. Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως οι επίσημες αυτέ διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!