Κακή λύση για το 52% των γερμανών ο μεγάλος συνασπισμός

Το 52% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ένα νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) κακή έως ελάχιστα καλή λύση και το 40 % την θεωρεί από καλή έως πολύ καλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης «Welt».
Πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του SPD την απορρίπτουν σε ποσοστό 60% και την εγκρίνει το 37%, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

Σκεπτικισμός στο SPD

Mετά την (οριακή) επικράτηση του όχι στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού (52 έναντι 51 ναι και 4 αποχών) στο τοπικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, πληθαίνουν και οι αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος. Στο συνέδριο παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν (μεταβατικός) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έπεισε τους συνέδρους να ψηφίσουν θετικά.

Πάντως, ο νυν πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνθηκε της προχθεσινής απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει στη βάση την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS): «Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (σ.σ θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη) θα πεισθούν (να υπερψηφίσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων) μόνο με επιχειρήματα».

Σκεπτικισμό εκφράζουν εν τω μεταξύ ανοικτά επιφανή στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη (ενν. στις 23 Σεπτεμβρίου) και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει».
Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.

Δηλώσεις του τύπου αυτού ασφαλώς δεν διευκολύνουν τον Σουλτς στον χειρισμό του θέματος, δεδομένου μάλιστα ότι και άλλα στελέχη εκφράζουν ανάλογες απόψεις:

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της 'Εσσης (σ.σ. μεγαλύτερη πόλη της και οικονομικό κέντρο είναι η Φρανκφούρτη), δήλωσε στο τοπικό δημόσιο ραδιόφωνο (hr) ότι «απαιτούνται αλλαγές σε βασικά σημεία της συμφωνίας» (ενν. της Παρασκευής) και ανέφερε την ασφάλιση, την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την πολιτική στην αγορά εργασίας.

Ο Ραλφ Στλέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, είπε επίσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt»: «Θέλουμε να καταργήσουμε την αναίτια θέση προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στις 21 Ιανουαρίου. Τάσσομαι μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να γίνει μόνο εάν καταργηθεί».

Ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό του μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι κατακλυσθήκαμε από κύματα ενθουσιασμού», είπε αναφερόμενος στην έναρξη διαπραγματεύσεων. «Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ισχύει η αρχή: τον λόγο έχει η βάση του κόμματος».

Βελτιώσεις στην απόφαση της Παρασκευής ζήτησε και ο Αλεξάντερ Σβάιτσερ, επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο Ρηνανίας -Παλατινάτου (με πρωτεύουσα το Μάιντς): «Η απόφαση των διερευνητικών συζητήσεων είναι ένα βήμα.

Στόχος του κόμματος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι να επιτύχουμε σαφώς περισσότερα. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι καλή, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα. Το κενό στην καγκελαρία πρέπει όμως να τελειώνει».
«Απαιτούνται πολλές συζητήσεις στις λεπτομέρειες», δήλωσε επίσης ο Στέφαν Βάιλ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας (Ανόβερο), στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

O Λαρς Κλίνγκμπάιλ, γενικός Γραμματέας του SPD, τάσσεται μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, θέλει όμως επαναδιαπραγμάτευση βασικών θεμάτων: «Τα θέματα της ασφάλισης των πολιτών και της αναίτιας θέσης προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας τα μπλόκαραν εντελώς το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU). Τα δύο όμως αυτά θέματα θα τα βάλουμε ξανά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild»

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η νεολαία του κόμματος που ασκεί μεγάλη επιρροή τάσσεται κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης με του Χριστιανοδημοκράτες.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!