Αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους από ερευνητικό οργανισμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Πειράματα σε ανθρώπους, που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου –ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων– είχε παραγγείλει ένας ερευνητικός οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτείτο από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αποκαλύπτουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Όπως αναφέρει το BBC, με πληροφορίες από το γερμανικό Τύπο, η έρευνα έγινε από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), οργανισμό που χρηματοδοτείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

 

Η Daimler καταδίκασε τη μελέτη αυτή.

 

«Μας προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των ερευνών. Καταδικάζουμε τα πειράματα με τον πιο έντονο τρόπο. Παρότι η Daimler δεν είχε καμιά επιρροή στον σχεδιασμό της έρευνας, αρχίσαμε μια ευρεία έρευνα για το ζήτημα», ανέφερε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

 

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε πειράματα που χρηματοδοτούνται από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατά τα οποία άνθρωποι και μαϊμούδες φέρονται να εισπνέουν αναθυμιάσεις καυσαερίων.

 

«Τα πειράματα σε μαϊμούδες ή ακόμη και σε ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ηθικά με κανένα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Μπάρμπαρα Χέντρικς, αποκάλεσε τα πειράματα «αποτρόπαια» και ανέφερε ότι σοκαρίστηκε που επιστήμονες αποδέχτηκαν να τα πραγματοποιήσουν.

 

Τι γνωρίζουμε για αυτά τα πειράματα

 

Την Πέμπτη, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της, ότι η έρευνα του EUGT έγινε για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το 2014, ο οργανισμός εξέθεσε 10 μαϊμούδες σε τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση αρκετών αυτοκινήτων, ανάμεσά τους κι ένα VW Beetle, σε έναν αεροστεγή θάλαμο. Τα πειράματα έλαβαν χώρα σε ένα εργαστήριο στην Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό.

 

Επιπλεόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, 19 άνδρες και έξι γυναίκες εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.

 

Το BBC, παρόλο που δεν έχει δει τη μελέτη, αναφέρει ότι τα γερμανικά μέσα ισχυρίζονται ότι δημοσιεύτηκε το 2016.

 

Η BMW, η Daimler και η VW καταδίκασαν τα πειράματα για τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε πιθήκους. Η VW ανέφερε σε tweet της ότι «αποστασιοποιείται ρητά από όλες τις μορφές κακοποίησης των ζώων».

 

Η VW εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο για λογισμικό που έδινε ψευδή δεδομένα εκπομπών τοξικών αερίων. Το 2015, η VW παραδέχτηκε ότι είχε εφοδιάσει τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της με ειδικό –παράνομο– λογισμικό για να εμφανίζονται πολύ χαμηλότερες οι εκπομπές τοξικών αερίων των εξατμίσεων ντιζελοκινητήρων όταν υποβάλλονταν σε ελέγχους από εποπτικούς φορείς.

 

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

 

Με πληροφορίες από BBC


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!