Με διάθεση για ειλικρινή διάλογο

Ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη οι επαφές για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ του Ελληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του ομολόγου του από την ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο πλευρές προσέρχονται με διάθεση για ειλικρινή διάλογο, με σκοπό ένα άλυτο επί μια 25ετία ζήτημα να μπορέσει εντός των προσεχών μηνών να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Τίποτα... μαγικό

Ενόψει της συνάντησης ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εκτίμησε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διαπιστώνει θετική δυναμική, χάρη -όπως είπε- στο εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και στην απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, ενώ ανοίγοντας -έστω φειδωλά- τα χαρτιά του επί των προτάσεων δήλωσε ότι θα προτείνει ιδέες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα. «Δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούργιο, κάτι νέο μαγικό στο θέμα», ανέφερε ο κ. Νίμιτς και συμπλήρωσε ότι αυτό που θα κάνει είναι να πάρει στοιχεία που έχει ακούσει με απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι η ονοματολογία συνδέεται με την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017. «Εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ την οποία πρέπει να εντάξουν στο ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Σε χθεσινή παρέμβασή του για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το όνομα που θα επιλεγεί δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο με στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο θα πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της «που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος».

Ως παράδειγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!