«Κόκκινο» τηλέφωνο για μείωση της έντασης

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν σήμερα να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες, προκειμένου να μειωθεί η ένταση στη χερσόνησο, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν έπειτα από δύο χρόνια.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν «να μειώσουν τη στρατιωτική ένταση και να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες για το θέμα» αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, αλλά θα πρέπει να επεξεργαστούν λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος της αντιπροσωπείας.

«Η βορεοκορεατική πλευρά θα στείλει μια αντιπροσωπεία της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητές, μαζορέτες, μια ομάδα καλλιτεχνών, μια ομάδα επίδειξης Τάε-κβο-ντο και μια υπηρεσία Τύπου, και ο Νότος θα παράσχει υλικό και εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, οι δύο πλευρές συζήτησαν και διακοινοτικά ζητήματα, που αφορούν επανενώσεις οικογενειών, που χωρίστηκαν στο τέλος του κορεατικού πολέμου της περιόδου 1950-53. Η Νότια Κορέα έχει προτείνει πρόσφατα την πραγματοποίηση επανασύνδεσης συγγενών.

Η προετοιμασία για την επανάληψη του διαλόγου υψηλού επιπέδου προχώρησε από την πρωτοχρονιά, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες.

Ακολούθησε η επαναλειτουργία της «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί για σχεδόν δύο χρόνια, και έρχεται μετά από τους τελευταίους μήνες αυξανόμενης έντασης με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα και η Ρωσία χαιρέτισαν την έναρξη του διαλόγου για την εκτόνωση της έντασης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη συζήτηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών», ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως «αυτό είναι ακριβώς το είδος του διαλόγου που είπαμε ότι ήταν απαραίτητος».

Στο παρελθόν η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει κοινές εισόδους στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ το 2000, στην Αθήνα το 2004 και στους Χειμερινούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!