‘Χρηματοδότες’ του ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί και οι οπτομέτρες με το νέο σύστημα αποζημίωσης οπτικών ειδών

Ερώτηση σχετικά με το νέο σύστημα αποζημίωσης οπτικών ειδών από τον ΕΟΠΥΥ, που, παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί  επικοινωνιακά ως ένα μέτρο που ευνοεί τους ασφαλισμένους, στην πραγματικότητα πλήττει βάναυσα τον κλάδο των οπτικών και οπτομετρών, με στόχο την περικοπή της σχετικής δαπάνης, κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Χάρης Θεοχάρης (Β’ Αθηνών) και Στάθης Παναγούλης (Β’ Αθηνών).

Ειδικότερα, αφού το δικαίωμα του ασφαλισμένου θα διαπιστώνεται πλέον άμεσα από τον ιατρό κατά τη συνταγογράφηση των οπτικών ειδών και, επομένως, παρέλκει ο οποιοσδήποτε έλεγχος δικαιολογητικών, θα ήταν απολύτως εφικτό να πιστώνεται εξίσου άμεσα το σχετικό ποσό σε λογαριασμό του ασφαλισμένου (ή, έστω, με την καταχώρηση της αγοράς από τον οπτικό σε σχετικό σύστημα) ώστε να αποζημιώνεται για τη δαπάνη που έχει προκαταβάλει στον οπτικό.

Αντ’ αυτού, οι οπτικοί και οπτομέτρες θα χορηγούν οπτικά είδη στους ασφαλισμένους «από την τσέπη τους», και εν συνεχεία θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εντός 90 ημερών, τη στιγμή που, π.χ., μόνο στην Αττική εκκρεμούν 95.000 αιτήματα αποζημίωσης από ασφαλισμένους και ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους 12 μήνες. 

Μοναδικός σκοπός φαίνεται να είναι τελικά η οριζόντια περικοπή της σχετικής δαπάνης, μέσω των rebate και clawback, με αποτέλεσμα να καθίστανται οι οπτικοί και οι οπτομέτρες «χρηματοδότες» του ΕΟΠΥΥ. Ανάλογη τακτική έχει ακολουθήσει ο ΕΟΠΥΥ και με τους λογοθεραπευτές.

Με το νέο σύστημα, ουσιαστικά, δεν επέρχεται καμία εξοικονόμηση χρόνου, καμία μείωση γραφειοκρατίας, απλά, μεταφέρεται η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις από τους ασφαλισμένους στις επιχειρήσεις οπτικών και οπτομετρών, στην πλειοψηφία τους μικρές τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται ήδη όλες τις εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας:
-          Δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο από το 2011, με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η πληρωμή εντός 90 ημερών,
-          Με ποιόν τρόπο προτείνετε στους επαγγελματίες αυτούς να επιβιώσουν οικονομικά κατά τις 90 αυτές ημέρες και να αντεπεξέλθουν στις λοιπές υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές, εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία;
-          Για ποιο λόγο δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σχετικά με τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας από τους ίδιους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

-- 

Κατερίνα Μάρκου
Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!