«Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού»

Τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μετά τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών περί αναστολής της χορήγησης ασύλου, παρά το γεγονός ότι νόμος προβλέπει ότι δεν κρατείται αλλοδαπός που ζητά διεθνή προστασία.

«Πλήγμα για το κράτος δικαίου, το θεσμό του ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίστηκε η επίμαχη απόφαση κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, την οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η δικηγόρος και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κουτσουράκη, αφού περιέγραψε την στιγμή που ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη χθες επισήμανε το εξής:

Η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι μία πράξη δηλωτική κι όχι συστατική και ότι χθες δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο ο θεσμός του ασύλου, αλλά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο η δικαιοσύνη για ακόμη μία φορά σε αυτή την υπόθεση θα προσπαθήσει να το θεραπεύσει.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης από την Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε ότι «είναι σαφές ότι η ελληνική πολιτεία, σε αυτό το γεγονός, έχει κάνει κακό χειρισμό».

Συμπλήρωσε ότι «όταν εμφανίζεται το δίλημμα μεταξύ σκοπιμότητας, δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, εμείς πάντα και σταθερά θα λέμε ότι το δίλημμα δεν πρέπει να τίθεται, διότι εμείς είμαστε ταγμένοι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, υπογράμμισε ότι ως ΔΣΑ «θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και για την κράτησή του και για όσα συνέβησαν χθες.

»Αφορά ευρύτερα ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου. Θα αναδείξουμε το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουν οι σύλλογοι. Θα είμαστε αγωγοί, συμμέτοχοι και υποστηρικτές στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, επέρριψε ευθύνες στη δικαστή της υπόθεσης, Ευγενία Μυλωνοπούλου, ενώ υποστήριξε ότι «η δικαστής θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις γι΄ αυτή την απόφαση».

Το μέλος του ΔΣΑ, Παναγιώτης Περάκης, σημείωσε ότι «η υπόθεση είναι αρκετά σημαντική για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό» και ότι «η αίτηση άσκησης ακύρωσης της απόφασης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς είναι αδιανόητο να αμφισβητείται.

»Ακόμη, είναι απαράδεκτο κι αυθαίρετο το ζήτημα της κράτησης. Είναι πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της έκδοσης ή μη των Τούρκων αξιωματικών, 

Τέλος, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος εξαρχής είχε υποστηρίξει του Τούρκους στρατιωτικούς, επισημαίνοντας ότι «η εκ νέου σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού είναι παράνομη».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!