Σκοπιανό: Εξελίξεις μέσα στο μήνα -Εντείνονται οι διεργασίες για το όνομα


Εντονο είναι το παρασκήνιο μεταξύ Αθήνα-Σκοπίων και ΟΗΕ με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.
Την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ή την Τρίτη 9/1 θα έρθει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Τριμερής στη Ν. Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές των σκοπιανών ΜΜΕ, ο Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Επιπλέον, όπως μεταδίδει η «NEZAVISEN VESNIK», o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ
θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια -για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.
Ο Γ. Στόλτεμπεργκ, Θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, το νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Άλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.










iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!