Ένταλμα σύλληψης για τον διαχειριστή του "Ανδρομέδα"


Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διαχειριστή του πλοίου «Ανδρομέδα» Θεόδωρου Ρέλλου εκδόθηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για το πλοίο το οποίο έφθασε στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχοντας στα «σωθικά» του 11 φορτηγά υγραεριοφόρα και 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών, για το οποίο υπάρχουν υπάρχουν υποψίες ότι αποπειράθηκε να σπάσει το εμπάργκο στη Λιβύη.

Όπως είχε γράψει το zougla.gr την περασμένη Πέμπτη, τόσο ο κ. Ρέλλος όσο και το εν λόγω πλοίο είχαν τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση από ελληνικές και διεθνείς Αρχές εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι αξιόποινο. Ο λόγος είναι η συχνή αλλαγή σημαιών αλλά κυρίως, η περίοδος που το πλοίο δεν έφερε αναρτημένη καμία σημαία, λειτουργώντας επί της ουσίας ως πλοίο-φάντασμα.

Ειδικότερα το πλοίο έχει κατά καιρούς σηκώσει σημαίες της Ρωσίας, της Σαμόα, της Μολδαβίας, της Ζανζιβάρης, του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, ενώ, για κάποια περίοδο, έπλεε ως πλοίο-φάντασμα, χωρίς δηλαδή να ανεμίζει κάποια σημαία στη πρύμνη του, κίνηση που το έθεσε αυτομάτως σε διακριτική παρακολούθηση.



Η έρευνα του Λιμενικού

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τον έλεγχο του πλοίου ξεκίνησε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, την 06-01-2018 εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού το  «ANDROMEDA» σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου ελεγχθεί πλοίο και φορτίο από άνδρες Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Τελωνείου Κρήτης.

Την 08-01-2018 κρίθηκε απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος του φορτίου του εν λόγω πλοίου, το οποίο αποτελούταν από 29 εμπορευματοκιβώτια και 11 δεξαμενές υγραερίου. Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του Φ/Γ «ANDROMEDA» να καταπλεύσει στον λιμένα Ηρακλείου Κρήτης, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Επί του πλοίου επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε τοπεριεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες – πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών), διασταυρούμενο με τα αναγραφόμενα στα δηλωτικά και συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου. Ομοίως επιβεβαιώθηκε ότι, οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές φορτίου.

Παράλληλα, την 09-01-2018 διενεργήθηκε στο πλοίο επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Συναφώς γνωρίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της διενεργηθείσας προανάκρισης προέκυψε ότι ο Πλοίαρχος του πλοίου έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη αυτού να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας Λιβύης, προκειμένου εκφορτώσει και παραδώσει το σύνολο του φορτίου, περιοχή για την οποία σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1α σε συνδυασμό με την παρ. 4.1 του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού ΕΕ 2016/44, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και για την κατάργηση του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 204/2011 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!